Sa janë të vjetra Shtetet e Bashkuara të Amerikës?

Shtetet e Bashkuara të Amerikës shpallën pavarësinë nga Britania më 4 korrik 1776.

Çdo 4 korrik, Shtetet e Bashkuara të Amerikës festojnë ditëlindjen e saj. SHBA është një republikë federale, e përbërë nga 50 shtete, 48 prej të cilave ndodhen në Amerikën e Veriut midis Kanadasë dhe Meksikës. SHBA gjithashtu ka një distrikt federal, pesë territore vetëqeverisëse dhe prona të tjera. Është një nga vendet më të zhvilluara në botë dhe përfshin gati 40% të pasurisë së përgjithshme në botë. Vendi është gjithashtu një forcë e shquar politike dhe kulturore në nivel ndërkombëtar. Por sa vjet është SHBA?

Historia e Amerikës
Historia e Shteteve të Bashkuara të Amerikës daton nga prehistoria e amerikanëve vendas dhe periudhës koloniale. Njerëzit që jetonin në Amerikën e sotme arritën në fillim të viteve 1600, kryesisht nga Anglia. Fshatrat spanjolle dhe franceze ndërtuan vendbanime të vogla në Florida, përgjatë lumit Misisipi, jugperëndim dhe Bregun e Gjirit. Shumica e banorëve evropianë ishin fermerë, dhe industritë e ndryshme filluan të zhvilloheshin brenda disa dekadave. Disa qytete u krijuan përgjatë bregdetit për të mbështetur ekonomitë lokale dhe për të vepruar si shpërndarës tregtarë. Kolonitë që formuan SHBA u krijuan në 1732, me kolonizimin e Gjeorgjisë nga britanikët. Të gjitha kolonitë kishin qeveri lokale me zgjedhje të hapura për njerëzit e lirë. Deri në vitin 1770, 13 kolonitë britanike kishin një popullsi prej rreth 2.1 milion banorësh.

Pavarësia
Amerikanët mendonin se liria e tyre ishte shtypur nga kolonialistët evropianë dhe Lufta Revolucionare Amerikane shënoi fushatën e parë të suksesshme të pavarësisë kundër kolonialistëve. Amerikanët zhvilluan frymën e “republikanizmit”, duke pohuar se qeveria mbështetej me vullnetin e popullit, siç shprehet në legjislaturën lokale. Ata kërkuan që të drejtat e amerikanëve të respektohen dhe “asnjë taksë nuk duhet të ngarkohet pa asnjë përfaqësim”. Megjithatë, britanikët këmbëngulën të sundonin vendin përmes parlamentit, duke çuar në luftë. Më 2 korrik 1776, Rezoluta Lee, e cila ishte një votë për pavarësi, u miratua dhe çoi në Deklaratën e Pavarësisë dy ditë më vonë. 4 korriku që atëherë është festuar si Dita e Pavarësisë së SHBA.

Dita e Pavaresise
Megjithëse më 2 korrik 1776, shënoi ndarjen formale të 13 kolonive nga kolonialistët e Britanisë, Deklarata e Pavarësisë u nënshkrua zyrtarisht më 4 korrik 1976. Kështu, Dita e Pavarësisë njihet edhe si Katër Korrik, ose thjesht si Korrik 4. SHBA shënuan ditëlindjen e parë më 4 korrik 1777, me 13 të shtëna të shtënat me armë një herë në mëngjes dhe përsëri në mbrëmje. 4 korriku u njoh fillimisht si një festë shtetërore në vitin 1781 nga Gjykata e Përgjithshme e Massachusetts. Kështu, Dita e Pavarësisë u bë një festë kombëtare e shënuar me shfaqje patriotike. Më 4 korrik 2017, SHBA festoi 241 vjetorin e lindjes./Kumti.com

Artikulli paraprakKufiri më interesant në botë mes Kanadasë dhe Shteteve te Bashkuara
Artikulli vijuesÇfarë është një shoqëri agrare?