Kush e shpiku aeroplanin?

Aeroplani u shpik nga dy vëllezër amerikanë, Orville dhe Wilbur Wright.

Një aeroplan është një avion i krahut të fiksuar nga karburanti dhe shtyhet përpara nga futja e një motori me avion ose një helikë. Aeroplani u shpik nga dy vëllezër amerikanë, Orville Wright dhe Wilbur Wright. I lindur më 16 prill 1867, Wilbur ishte vëllai më i madh.

Jeta e hershme dhe puna e vëllezërve Wright
Vëllezërit Wright ishin dy nga shtatë fëmijët e Wright. Vëllezërit ishin inxhinierë amerikanë, aviatorë dhe shpikësit. Të dy vëllezërit shkuan në shkollë të mesme, por as nuk morën një diplomë, Wilbur u diplomua më 16 prill 1994, pas vdekjes së tij.

Orville la shkollën e mesme në vitin e tij të tretë në 1889 dhe vendosi të merrte pjesë në biznesin e shtypjes. Me ndihmën e Wilbur, ai krijoi dhe krijoi makinën e tij të printimit. Wilbur u bashkua me Orville në biznesin e shtypjes, dhe ai u emërua si redaktor dhe Orville ishte botuesi. Ata shtypnin një gazetë javore të quajtur “West Side News”, e cila më vonë u bë një gazetë e përditshme e quajtur “Pika e mbrëmjes”, dhe u zhvillua për katër muaj, pas së cilës vëllezërit vendosën të përqëndroheshin në shtypjen komerciale.

Në dhjetor 1892 vëllezërit hapën një dyqan biçikletash dhe dyqan riparimi, dhe në 1896 filluan të bëjnë biçikletat e tyre.

Shpikjet
Në maj 1896, Samuel Langley fluturoi një avion pa pilot të modelit të fiksuar me avull. Në mesin e të njëjtit vit, Octave Chanute, një inxhinier i Çikagos, mblodhi disa burra për të testuar lloje të ndryshme të avionëve mbi dunat përgjatë brigjeve të liqenit Michigan. Në gusht, avioni i Lilienthal u rrëzua dhe e vrau; ky incident ndezi interesin e vëllezërve Wright në kërkimin e fluturimit.

Në vitin 1899, Wilbur kërkoi publikime dhe informacione mbi aeronautikë nga Instituti Smithsonian dhe vëllezërit filluan eksperimentet e tyre mekanike dhe aeronautike në të njëjtin vit. Ata bazuan eksperimentet e tyre në veprat e Chanute, Sir George Cayley, Lilienthal, Langley dhe Leonardo da Vinçi.

Vëllezërit Wright punuan në disa avionë të ndryshëm gjatë viteve dhe shumica e modeleve të tyre të para nuk kishin një motor, avioni i tyre i parë me një motor u ndërtua në vitin 1903. Vëllezërit Wright morën fluturimin e tyre të parë të suksesshëm në këtë avion me motor, më 17 dhjetor , 1903, dhe kishte pesë persona të pranishëm për të dëshmuar fluturimin. Orville bëri fluturimin e parë dhe Wilbur mori të dytën. Vëllezërit treguan përvojën në media në janar të vitit 1904, ndonëse deklarata e tyre nuk krijoi asnjë emocion publik. Vëllezërit kurrë nuk u lejuan të bënin një fluturim së bashku.

Zgjidhja e Pjesës së Tretë të Problemit 
Në eksperimentet e tyre, vëllezërit Wright u përqëndruan në zhvillimin e një metode të besueshme kontrolli pilot sesa në një motor të fuqishëm si eksperimentues të tjerë. Vëllezërit besonin se një mjet i paqëndrueshëm mund të kontrollohej dhe të balancohej me praktikën e bazuar në punën e tyre me biçikleta. Në fillim të eksperimentimit të tyre, vëllezërit mendonin se kontrolli ishte pjesa e tretë e pazgjidhur e problemit të fluturimit, sepse krahët dhe motori ishin zgjidhur të dy.

Vëllezërit shpikën kontrollin me tre aks që i lejon pilotit të mbajë ekuilibrin gjatë drejtimit të avionit. Vëllezërit Wright patentuan shpikjen e tyre më 22 maj 1906. Kjo metodë është përdorur deri më sot në të gjitha llojet e avionëve të krahut të fiksuar./Kumti.com

Artikulli paraprakKur u bë Gjermania shtet?
Artikulli vijuesVendet me Infrastrukturën më të mirë