Vendet me Infrastrukturën më të mirë

Hong Kongu, Singapori, Hollanda, Japonia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe janë shtëpia e infrastrukturës më të mirë në botë.

Sipas Forumit Ekonomik Botëror (WEF), Hong Kongu, Singapori dhe Holanda janë shtëpi për infrastrukturën më të mirë në botë. Raporti i Konkurrueshmërisë Globale që vihet në dukje nga WEF rendit 137 vende në një shkallë ku 7 pikë është më e larta. Pikat grumbullohen nga cilësia e llojeve të ndryshme të infrastrukturës, si hekurudhat, portet dhe aeroportet. Nga këto matje, Hong Kong kishte një rezultat 6.7, Singapor 6.5 dhe Holandë 6.4.

Hong Kongu
Infrastruktura në Hong Kong është efiçente dhe ka promovuar zhvillimin ekonomik ndaj standardeve ndërkombëtare dhe siguron që bizneset të operojnë në mënyrë efikase për të rritur rritjen. Hong Kong ka rreth 1.138 kilometra të gjatë të rrugëve të zhvilluara, të cilat janë të gjitha të shtruara dhe infrastruktura e transportit ajror dhe detar është e avancuar dhe shumë e zhvilluar. Sistemi i hekurudhave në Hong Kong është gjithashtu i avancuar me gjithsej 21 milje të sistemeve hekurudhore të elektrizuara. Sistemi i tyre hekurudhor është ndër më të zhvilluara në mbarë botën dhe është i lidhur me sistemin hekurudhor të Kinës përmes gadishullit Kowloon. Në vitin 1998, ata filluan ndërtimin e tre linjave të reja hekurudhore, të cilat do të lehtësonin trafikun ndërmjet ishujve të Hong Kongut dhe territoreve të tyre fqinje. Për shkak të rritjes së përdorimit të infrastrukturës së zhvilluar, qeveria inkurajon njerëzit që të përdorin transportin publik për të ulur nivelet e ndotjes,raporton Kumti.

Singapori
Singapori trashëgoi një infrastrukturë të mirë të zhvilluar nga qeveria koloniale dhe bëri përpjekje për të vazhduar zhvillimin e mëtejshëm të kësaj infrastrukture. Singapori krenohet me 1,940 milje të rrjeteve rrugore me 99% të këtyre rrugëve të shtruara. Ka pasur një rritje të ndjeshme të automjeteve private në Singapor midis viteve 1970 dhe 1980 duke rritur nivelin e ndotjes. Megjithatë, qeveria e Singaporit ishte e shpejtë për të zgjidhur problemin e ndotjes duke investuar shuma të mëdha parash në sektorin e transportit publik, i cili inkurajoi njerëzit që të përdorin transportin publik kur udhëtojnë për të punuar dhe sa herë që udhëtojnë për biznese të tjera. Për të dekasterizuar më tej qytetin dhe për të zvogëluar ndotjen, qeveria paraqiti 51 milje të sistemit të tranzitit masiv të shpejtë dhe 6 milje të versionit të lehtë të sistemit masiv të transitit të shpejtë deri në vitet 1990. Linjat e telekomunikacionit janë gjithashtu shumë të zhvilluar, dhe deri në vitin 1998, ka pasur 54.6 milionë lidhje telefonike. Dokumenti i telekomunikacionit, megjithatë, mbetet nën kontrollin e shtetit të Singaporit.

Holanda
Holanda është pika hyrëse kryesore për mallrat në kontinentin evropian, dhe është e rëndësishme që të ketë infrastrukturën më të mirë për të ndihmuar transportin e mallrave në pjesët e brendshme të Evropës. Vendi ka rreth 78,145 milje të rrjetit rrugor me rreth 70,229 milje rrugë që janë të shtruara plotësisht. Lidhjet e autostradës janë krijuar në vend për të lehtësuar transportin nga bregu i Holandës në të gjithë vendin. Për shkak të urbanizimit të lartë, shumica e rrugëve të qytezave janë ndërtuar për të përfshirë trotuaret për çiklizëm, gjë që i mundëson vendit që të shmangë ngjeshjen në shufrat e tyre. Përdorimi i gjerë i biçikletave ka ndihmuar në reduktimin e ndotjes, edhe pse 79% e qytetarëve ende përdorin makinat e tyre. Hollanda ka më shumë se 1.702 milje hekurudhore dhe gjithsej 3.135 milje të rrugëve ujore të avancuara. Vendi gjithashtu ka një sistem komunikimi shumë të zhvilluar.

Rëndësia e Infrastrukturës
Infrastruktura ka një ndikim të drejtpërdrejtë në ekonominë e çdo vendi, sepse ai mundëson lëvizjen e mallrave në portet dhe aeroportet dhe më në fund në vende të tjera. Pa infrastrukturë të duhur, mallrat nuk do të arrijnë destinacionin e tyre në kohën që do të çonte në humbje ekonomike. Infrastruktura e zhvilluar do të ndihmojë në zhvillimin ekonomik dhe rritjen e një vendi. Vende të tjera me infrastrukturën më të mirë përfshijnë Japoninë, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Zvicrën.Kumti.com

Artikulli paraprakKush e shpiku aeroplanin?
Artikulli vijuesSocialdemokratët i rithonë “Po” bashkëqeverisjes me Merkel