Lufta kundër korrupsionit nga zyrtarët brenda kompanisë apo institucionit

Lufta kundër korrupsionit: Çfarë është whistleblowing

Fjalë për fjalë përkthehet “t’i frysh bilbilit” dhe i referohet praktikës së një punonjësi që denoncn aktet e korrupsionit në brendësi të kompanisë apo institucionit ku punon.

Në botën anglo-saksone, e sidomos në SHBA, kjo lloj praktike ka qenë në zbatim prej disa vitesh dhe po sjell rezultate të shkëlqyera në luftën kundër korrupsionit.

Në fakt, punonjësi që denoncon është i mbrojtur fort: nuk rrezikon të humbasë vendin e punës, nuk i ngarkohen tarifa ligjore dhe ka të drejtë edhe të marrë një shpërblim monetar. Shpërblim që rezulton të jetë shumë i lartë, duke pasur parasysh që shkon nga 10% në 30% të gjobës që kompania do të marrë prej denoncimit.

Këto rregullore janë futur në SHBA për të inkurajuar punonjësit që të raportojnë nëse bëhen dëshmitarë të korrupsionit apo keqbërjes brenda kompanisë apo institucionit ku punon.

Është e lehtë për të kuptuar se si ankesat që vijnë nga brenda kompanive rezultojnë shumë më tepër në kohë dhe të dobishme, se sa ato që mund të vijnë pas faktit dhe si rezultat i hetimeve të policisë.

Ky sens qytetar, edhe pse ekzistuese në kulturën e SHBA, ka qenë inkurajuar fuqishëm dhe ka çuar në përmirësime të rëndësishme dhe rezultate të mëdha në luftimin e korrupsionit./Metro

Artikulli paraprakSun Tzu mbi Artin e Luftës
Artikulli vijuesSheqeri helmues sikurse duhani