Në fakt një tren serb qarkullon lirshëm Beograd – Mitrovicë e Veriut që nga 2013

Treni me pasagjerë ka linjë të rregullt në veri të Mitrovicës, madje raportohet se asnjëherë askush nuk e kishte penguar.

E të shtunën, një ditë pasi ndaloi në Rashkë, përfundoi destincionin në mënyrë normale. Ndërkohë, në Beograd teksa treni udhëtonte, po mbahej Këshilli i Sigurisë Kombëtare.

Autoritet në Beograd një disa më parë raportuan se linja nga veriu i Kosovës në qendër të Serbisë po realizohej pas 18 vitesh, njerëzit në veri raportojnë se ata që shumë vite kanë linjë të rregullt hekurudhore.

Gazetari i Al Jazeera, Zoran Kosanoviq ka zhvilluar një reportazh brenda kësaj linje dhe me banorët atje. Ata shpjegojnë se si kanë udhëtuar dhe asnjëherë nuk kanë pasur probleme.

Ai thotë se treni Kralevë deri në veri të Mitrovicës udhëton dy herë në ditë.

Ndërsa, të shtunën gjithashtu kishte një protestë në veri nga serbët kundër Policisë së Kosovës, ku kjo e fundit ishte në veri një natë më parë për të ndaluar trenin që mbante mbishkrime ofenduese, piktura kishtare, e edhe njerëz – zyrtarë të lartë serb që nuk kishin leje për të hyrë në Kosovë, raporton Periskopi

Protesta në veri ishte e qetë, u mblodhën me flamuj në duart dhe kërkuan lëvizjen e lirë. Nuk duhet harruar se udhëtarët e zakonshëm që shin në trenin që u kthye mbrapa, përmes autobusëve nga Rashka arritën në veri të Mitrovicës në mënyrë shumë të sigurt.

Treni provokues u ndalua në Rashkë në orët e vona të pasdites së 14 janarit.

Ndërsa, linja e rregullt Kralevë-veri i Mitrovicës funksionon që nga 25 tetori 2013, kur është hapur stacioni hekurudhor në veri, raporton Periskopi

Që atëherë, treni shkon rregullisht dy herë në ditë, në dy drejtimet, në bazë të orarit të vendosur mes hekurudhës së Serbisë dhe qeverisjes lokale në veri të Mitrovicës.

Presidenti serb Tomislav Nikoliq ka kërcënuar të shtunën Kosovës që nëse mendon të hap armë drejt serbëve ata do i mbrojnë me ushtri.

Sipas tij, Kosova po e rihap konfliktin që rrezikon të zgjerohet në gjithë Ballkanin Perëndimor.

Artikulli paraprak2# – Instituti për Analizë të Propagandës
Artikulli vijuesKirgistan, 32 të vdekur nga rrëzimi i një avioni