Pak gjasa për rritjen e pagës minimale

Përfaqësues të punëtorëve dhe të bizneseve në Kosovë me vite kanë kërkuar nga autoritetet kompetente që të gjendet një mënyrë për rritjen e pagës minimale në vend.

Aktualisht, paga minimale në Kosovë është 130 euro për të punësuarit e moshës nën 35 vjeç, dhe 170 euro për të punësuarit e moshës mbi 35 vjeç, pagë kjo e cila nuk ka pësuar ndryshime që nga viti 2011.

Në Kosovë ekziston Këshilli Ekonomiko-Social (KES) që u bën propozime organeve kompetente për çështjet nga marrëdhënia e punës, mirëqenia sociale dhe çështjet e tjera që kanë të bëjnë me politikat ekonomike në Republikën e Kosovës.

Ky organ përbëhet nga përfaqësues të organizatave të të punësuarve, punëdhënësve dhe Qeverisë. Në këtë këshill ka kohë që është kërkuar rritja e pagës minimale dhe njëherësh mos të ketë kategorizime.

Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës vazhdimisht ka kërkuar rritjen e pagës minimale heqjen kategorizimit, pasi sipas tyre, kjo është diskriminuese.

Haxhi Arifi, kryetar i BSPK-se, njëherësh anëtar në Këshillin Ekonomiko-Social, thotë se më gjithë diskutimet, ende nuk është marrë një vendim rreth rritjes së pagës minimale.

“Ne, më herët kemi kërkuar që paga minimale të jetë rreth 250 euro, sepse sot askund nuk ka paga më të ulëta që marrin nën 200 euro. Edhe kriteret që janë të parapara me ligj, aty sillen rreth 200 -250, sepse ne shikojmë edhe pagat në rajon. Si punëmarrës, kërkesat tona janë pak më të larta, por duhet të dakordohemi me punëdhënësin,sepse ata janë që i japin paratë”, thotë Arifi.

Agim Shahini, nga Aleanca Kosovare e Biznesit, njëherësh përfaqësues i bizneseve në këtë Këshill, për Radion Evropa e Lirë, thotë se paga minimale duhet të rritet, pasi, sipas tij, në disa aspekte kjo shumë është diskriminuese.

Por, Shahini shprehet se shpresat janë shumë të vogla, që në vitin e ardhshëm të ketë rritje të pagës minimale. Ai thotë kështu, duke u bazuar në zhvillimin e përgjithshëm ekonomik të vendit.

“Në rend të parë duhet të ketë rritje ekonomike, të ketë rritje të punësimit dhe eksportit, natyrisht që duhet të ketë edhe rritje të punësimit formal”, thekson Shahini.

Edhe disa qytetarë konsiderojnë se paga minimale në Kosovë, nuk i plotëson nevojat ekzistenciale për familje. Njëri nga ta është Arben Gashi, i cili punon në sektorin privat.

“Me 220 euro nuk mund të sigurohen gjërat elementare për jetë. Në Kosovë numri i të punësuarve është i vogël dhe për këtë arsye paga minimale duhet të jetë më e madhe, sepse në njëfamilje mund të punojnë një ose dy anëtarë, kurse të tjerët janë të papunë”, shprehet Gashi.

Në bazë të Ligjit të punës, Qeveria e Kosovës në fund të çdo viti kalenderik përcakton pagën minimale, sipas propozimit të Këshilli Ekonomiko-Social. Gjatë përcaktimit të pagës minimale duhet të merren parasysh kostoja e shpenzimeve jetësore, përqindja e shkallës së papunësisë, gjendja e përgjithshme në tregun e punës dhe shkalla e konkurrencës dhe produktivitetit në vend.(REL

Artikulli paraprakTelefonata Yildirim-Schulz: Turqia e shqetësuar nga shtrembërimi i zhvillimeve
Artikulli vijuesMazreku: Basri Muja më kërkoi para