Privilegjet “bllokuese”, shteti jofunksional

0
162

Opozita nuk është mjaftuar vetëm me largimin e ministrit serb, Aleksandar Jablanoviq, nga Qeveria e Kosovës. Ata kërkojnë që krejt Lista Serbe të përjashtohet nga Ekzekutivi dhe ministra të emërohen serbët që janë luajalë ndaj shtetit të Kosovës.

Ndërkaq, partneri i koalicionit në qeverisje, Lëvizja për Bashkim, ka kërkuar edhe ndryshimin e Kushtetutës për t’ia hequr privilegjet komunitetit serb, shkruan “Koha Ditore”.

 

Por, ekspertë juridikë thonë se kjo është e pamundur, pasi për çdo ndryshim kushtetues, nevojiten edhe dy të tretat e komunitetit pakicë.

 

Vjosa Osmani që është deputete e LDK-së ka sqaruar se në cilat rrethana mund të ndryshohet Kushtetuta. Sipas saj, e vetmja mundësi e ndryshimit të Kushtetutës, tani për tani, është nëpërmjet amendamentimit të saj. Por, kjo nuk mund të bëhet pa dy të tretat e minoriteteve.

 

Për qëndrimin e Lëvizjes për Bashkim gazeta nuk ka arritur të marrë një përgjigje prej zëdhënësit të Qeverisë, Arban Abrashi. Për kërkesën e partnerit të koalicionit nuk kanë dashur të komentojnë as nga Partia Demokratike e Kosovës.

 

Madje sekretari i kësaj partie, Basri Musmurati, ka dhënë sugjerime të tjera, kur është pyetur për këtë çështje. “S’po keni me çka m’u marrë tjetër, a?” ka thënë ai.