Pse qajmë kur qerojmë qepë?

Disa njerëz qajnë kur prejnë qepë,kjo  për shkak të prishjes së qelizave të qepëve dhe lirimin e mëvonshëm të faktorit lachrymatory (LF).

Qepa është një perime që njerëzit përdorin në kuzhinë si një përbërës gatimi. Ajo është e lidhur ngushtë me hudhër, qepë kineze, mes perimeve të tjera. Në vitin 2014, vendet që prodhuan sasi më të mëdha të qepëve ishin Kina dhe India. Kina prodhoi 25% ndërsa India prodhoi 22% të qepëve të botës. Lotët janë rezultat i thyerjes së qelizave të qepëve dhe lirimi i mëvonshëm i faktorit lachrymatory (LF) që është shkaku themelor i acarimit të syve. LF është një armë mbrojtëse që qepët zhvillohen për të mbrojtur veten nga mikrobet dhe kafshët duke përfshirë njerëzit. Megjithatë, njerëzit zgjedhin të mbajnë me “qarë” për të shijuar aromën e saj të dallueshme dhe përfitimet shëndetësore.Kumti.com

Përfitimet shëndetësore
Qepët kanë qenë të njohur për të pasur një vlerë medicinale që nga perandori romak Nero përdorur atë për të kuruar ftohjet. Ata gjithashtu mendohet se kanë ndihmuar në parandalimin e epidemive të tilla si murtaja dhe kolera. Përveç kësaj, qepët kanë vlerë të lartë ushqyese pasi përmbajnë vitamina A, B6, E dhe C. Ata gjithashtu kanë sheqerna natyrale, kalium, hekur, natriumi, hekuri dhe fibra diete. Për më tepër, qepët janë një burim i shkëlqyer i acidit folik. Gëzimi i shumicës së këtyre përfitimeve shëndetësore ndodh kur një individ ha qepë në formën e saj të papërpunuar. Një përbërje e njohur si alil propil disulfid jep qepë pronat e veta kuruese.

Shkaku i loteve të qepës
Kur dikush dëmton qelizat e qepëve duke shtypur, prerë ose copëtuar qepët, ekziston një lëshim i sintaksës së faktorit lymorator. Enzima konverton sulfoksidet e aminoacideve brenda qepes ne acid sulfenik. Pastaj një kompleks squfuri i njohur si sin-propanethial-S-oksid lëshohet në ajër. Ky përbërës përhapet në sy dhe përzihet me lotët për të formuar acid sulfurik. Ndjesia e djegies së acidit sulfurik rezulton me lëshimin e lotëve nga syri. Lotët janë mënyra e syve për të larë irritimin e shkaktuar nga qepët. Gjëndra Lacrimale në sy është përgjegjëse për prodhimin e lotëve.

Shkencëtarët japonezë formesuan qepë pa lot. Në vitin 2008, Instituti i Zelandës së Re për Kërkimet e Kulturës dhe Ushqimit krijoi me sukses qepë “pa lot”. Ata e bënë këtë duke përdorur bioteknologjinë gjenetike për të parandaluar sintezën normale të LF sintetazës në qepë. Megjithatë, këto onions nuk kanë shije unike mbi qepë.

Një mënyrë tjetër për të parandaluar qarjen është duke ngrënë qepë para prerjes së tyre. Molekulat e qepëve janë më pak të paqëndrueshme në gjendjen e tyre të ftohtë se sa në temperaturën e dhomës. Së treti, mund të zvogëlohet acarimi i syve duke i prerë qepët nën ujë të rrjedhshëm ose duke u zhytur në ujë. Uji nuk lejon që gazi të përhapet në sy. Së fundi, prerja e qepëve duhet të jetë nga lart poshtë. Rrënjët e qepëve kanë përqendrimin më të lartë të enzimeve që irritojnë sytë. Prandaj copëtimi i qepës nga maja në fund mundëson që të minimizohet grisja e syve.Kumti.com

 

Artikulli paraprakSi ka vdekur Pablo Escobar
Artikulli vijuesMoti gjatë javës