Revolucioni dixhital?

Në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të, jeta u transformua anembanë botës pasi teknologjia dixhitale u përhap shpejt dhe u bë më e arritshme.

Përcaktimi i Revolucionit Dixhital
Revolucioni Dixhital filloi në mes të viteve 1950 dhe 1970. Është zhvillimi i teknologjisë nga mekanike dhe analoge në dixhitale. Gjatë kësaj kohe, kompjutera digjitale dhe mbajtja e të dhënave digjitale u bë norma. Futja e teknologjisë dixhitale ndryshoi gjithashtu mënyrën se si njerëzit komunikojnë, tani nëpërmjet kompjuterave, telefonave celularë dhe internetit. Ky revolucion udhëhoqi rrugën drejt Epokës së Informacionit.

Zhvillimi Historik i Teknologjisë Dixhitale
Shpikja e vitit 1947 e tranzistorit revolucionar është kredituar me mbjelljen e farës për teknologjinë digjitale që do të vijë. Nga vitet 1950 dhe 1960, shumë qeveri, forca ushtarake dhe organizata të tjera tashmë po përdorin kompjuterë. Pak kohë më pas, kompjuteri u prezantua për përdorim shtëpiak dhe nga vitet 1970, shumë familje kishin kompjutera për përdorim personal. Kjo ndodhi në të njëjtën kohë kur videolojërat u bënë të njohura, si për sistemet në shtëpi dhe për përdorimin e arkadave. Infiltrimi i teknologjisë digjitale madje çoi në krijimin e vendeve të punës. Ndërsa bizneset u zhvendosën në mbajtjen e të dhënave digjitale, nevoja për nëpunës të hyrjes së të dhënave u rrit. 1980-të solli prodhimin e kompjuterëve tek filmat, robotët në industri dhe makinat e automatizuara (ATM) për bankat. Deri në vitin 1989, 15% e të gjitha familjeve në SHBA kishin në pronësi një kompjuter. Telefonat analogë analogë i bënë thirrje telefonave celularë në vitin 1991 dhe kërkesa u rrit. Ky ishte i njëjti vit që interneti ishte vënë në dispozicion të publikut. Deri në fund të dekadës, interneti ishte aq popullor sa shumë biznese kishin një faqe interneti dhe pothuajse çdo vend në tokë kishte një lidhje. Kur filloi shekulli i 21-të, telefonat celularë ishin një pronë e zakonshme dhe televizioni me definicion të lartë u bë metoda më e zakonshme e transmetimit, duke zëvendësuar televizionin analog. Deri në vitin 2015, rreth 50% e botës kishin lidhje të vazhdueshme me internetin dhe normat e pronësisë së smartfonëve dhe zakonshmëria e mbajtjes së tabletave gati tejkaluan ato të kompjuterëve shtëpiakë. Aftësia për të ruajtur informacionin është rritur në mënyrë eksponenciale me ruajtjen e terabyteve që tani janë shumë të arritshme.

Revolucioni Dixhital ka bërë që disa shpikje të bëhen të vjetra. Disa nga këto pajisje tashmë të vjetruara përfshijnë radio analoge, faks, kaseta VHS, makina shkrimi, korrespondenca me postë (me përjashtim të paketave), telegrame, dhe madje edhe telefona fiks në një shkallë të caktuar.

Ndikimet shoqërore
Pa dyshim, Revolucioni Dixhital ka rezultuar në ndikime të gjera sociale dhe ndryshime të gjera të jetesës. Është rritur dhe përmirësuar aftësinë për të komunikuar dhe gjetur informata të rëndësishme. Përveç kësaj, ajo ka bërë të mundur globalizimin e cila, nga ana e vet, ka rezultuar në një produktivitet më të efektshëm dhe efikas të biznesit. Për fat të keq, shumë njerëz besojnë se Revolucioni Dixhital ka zvogëluar privatësinë personale, gazetari profesional të dobësuar dhe ka bërë që më të vështirë të ndahet jeta personale dhe profesionale.

Çfarë ka të ardhme dixhitale
Ndërsa disa ekspertë pohojnë se bota është larguar nga Revolucioni Dixhital dhe në Epokën e Informacionit, të tjerë besojnë se Revolucioni Dixhital ka filluar vetëm. Argumenti që qëndron prapa kësaj është se këto përparime digjitale tani po ndryshojnë sektorin industrial. Fushat të tilla si shtypja tridimensionale (3D) dhe dizajni kompjuterik janë vazhdimisht në avancimin e kontributeve në shkencë, veçanërisht në fushën e dizajnimit të robotëve. Disa prej këtyre robotëve tani punojnë me njerëzit dhe disa organizata punojnë vetëm me robotë! Ndërkohë që kjo mund të duket sikur robotët mund të zëvendësojnë njerëzit në të ardhmen e afërt, kjo përparim teknologjik në të vërtetë ka rritur prodhimin e prodhimit. Me shpikje dixhitale, shitja me pakicë on-line është bërë gjithashtu shumë e zakonshme. Njerëzit vazhdimisht blejnë nga shitësit në internet dhe se prirja pritet të vazhdojë të rritet. Revolucioni Dixhital sapo ka filluar të ketë një ndikim edhe në industrinë mjekësore. Kjo do të jetë veçanërisht e rëndësishme për mjekësinë gjenomike, përdorimin e informacionit gjenetik për planet e trajtimit të personalizuar. Një gjë është e sigurt, Revolucioni Dixhital ka ndryshuar jetën njerëzore, duke sjellë me vete aspekte pozitive dhe negative. Këto ndryshime pritet të vazhdojnë të rriten në të ardhmen./Kumti.com

Artikulli paraprakÇka është cikli i varfërisë?
Artikulli vijuesÇfarë është sigurimi i jetës?