Sa litra zë një Gallon

Një Gallon është rreth 3.785 litra.

Galloni (gal) është një njësi matëse për matjen e kapacitetit të lëngshëm. Përdoret në të dy sistemet amerikane të zakonshme dhe britanike të matjeve. Ekzistojnë tri madhësi të galloneve të përdorura sot. Gallon perandorake është 4.54 litra dhe e zakonshme në shtetet e Commonwealth dhe disa vende Karaibe. Gallon SHBA është rreth 3.785 litra dhe e zakonshme në Shtetet e Bashkuara dhe Amerikën Latine. U gallon e thatë është rreth 4.405 litra ose 1/8 US bushel.Kumti.com

Galloni perandorak
Galleri perandorake ose Mbretëria e Bashkuar është një njësi e matjes saktësisht 4.54609 litra ose 277.42 inç kub. Është e zakonshme në vendet e Komonuelthit dhe në disa shtete të Karaibeve. Gallon perandorak fillimisht ishte bazuar në 10 kilogramë që përkthehet në 4.54 kg ujë në 17 ° C. Lëngu perandorak lëng peshon 1/160 gallon perandorak. Një gallon perandorak është i ndarë në katër quarts, çdo quart është i përbërë nga dy pints, dhe çdo pëllëmbë përbëhet nga 20 ounces fluide perandorake.

Gallon Amerikan
Një gallon amerikan është definuar si 3.7854 litra ose 231 inç kub. Në 62 ° F (17 ° C), një gallon i lëngët amerikan i ujit është i barabartë me 3.78 kg ose 8.34 paund. Është 16.6% më e lehtë krahasuar me gallonin perandorak. Megjithatë, ashtu si galoni perandorake, një gallon amerikan ndahet në katër pjese apo qerek, secili qerek ndahet në dy pintë, dhe çdo pëllëmbë përmban 16 Onca fluide amerikane. Prandaj, ajo merr 128 onca të SHBA për të mbushur një gallon SHBA të lëngshme. Është e zakonshme të përcaktohet temperatura në të cilën materiali do të peshojë ose zë një vëllim të caktuar. Kjo është bërë për të kapërcyer ndryshimin në vëllim ose masë që rezulton nga ndryshimi i temperaturës. Në SHBA, pesha e alkoolit dhe derivateve të naftës janë përcaktuar si 60 ° F (16 ° C).

Gallon i thate
Galloni i thatë i SHBA-së është i barabartë me një tetë të fuçi Winchester, 268.8025 inç kub, ose 4.4.5 litra.

1 Gallon [Fluid, SHBA] = 3.7854118 Litra

1 Gallon [Dry US] = 4.4048838 Litra

1 Gallon [UK] = 4.54609 Litra

Përdorimi global i galloneve
Gallon perandorak u përdor në Mbretërinë e Bashkuar deri në vitin 1994. Ekonomia e karburantit, në veçanti, operoi në gallona në Kanada, Britani të Madhe dhe SHBA. Direktiva e BE 80/181 / EEC e zbatuar më 31 dhjetor 1994, ndalonte përdorimin e vazhdueshëm të gallon për tregti dhe qëllimin zyrtar në favor të litrit. Sidoqoftë, galloni ende mund të përdoret si një njësi matëse e matjes. Më 30 shtator 1995, Mbretëria e Bashkuar ndryshoi legjislacionin e saj dhe miratoi litarin. Disa shtete në Karaibe dhe Amerikën e Jugut janë ende duke përdorur gallon. Në vitin 2010, Emiratet e Bashkuara Arabe miratuan përdorimin e litrit dhe filluan të shesin produktet e naftës në litra. Në vitin 2015 shtetet e Antigua dhe Barbuda gjithashtu kaloi në litër.Kumti.com

Artikulli paraprakMoti gjatë javës
Artikulli vijuesHistoria e Lojërave Olimpike Dimërore