Historia e Lojërave Olimpike Dimërore

Lojrat e para olimpike dimërore u zhvilluan në vitin 1924 në Chamonix, Francë.

Lojërat Olimpike Dimërore është një ngjarje ndërkombëtare sportive e cila mbahet një herë në katër vjet.transmeton Kumti

Chamonix, France priti Lojërat e para Olimpike Dimërore në vitin 1924. Lojërat u mbajtën në një interval katërvjeçar deri në vitin 1936, dhe pastaj u ndërprenë nga Lufta e Dytë Botërore. Asnjë lojë nuk u zhvillua në vitin 1940 dhe 1944, por ato u rifilluan në vitin 1948. Këto ngjarje sportive përbëheshin nga pesë kategori, të cilat pastaj u ndanë në nëntë disiplina. Lojërat Olimpike Dimërore dhe Lojërat Olimpike Verore u mbajtën në të njëjtin vit deri në vitin 1986, kur një vendim i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) planifikonte dy ndeshje në intervale të ndara katërvjeçare. Për të arritur këtë, Lojërat Olimpike Dimërore u mbajtën në 1992 dhe 1994.

 Evolucioni
Sportet dhe ngjarjet e përfshira në Lojrat Olimpike Dimërore kanë evoluar gjatë viteve. Për shembull, skija me frekuenca, snowboarding, skelet, dhe shumë të tjerë janë shtuar në lojërat pasuese. Curling apo kaqurrelja dhe BobSaja u ndërprenë, por më vonë të përfshira edhe një herë, ndërsa të tjerët janë ndaluar përgjithmonë krejtësisht. Patrullimi ushtarak, ski i shpejtë dhe bandy janë shembuj të lojërave që janë ndaluar përgjithmonë. Komiteti Olimpik Ndërkombëtar ka gjetur një mënyrë për të gjeneruar të ardhura nëpërmjet shitjes së të drejtave televizive televizive dhe reklamave, dhe sponsorëve të korporatave. Sidoqoftë, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar duhet të trajtojë çështjet që lidhen me drogat që nxisin performancën, skandalet e brendshme ose korrupsionin dhe bojkotimin politik.

Konkurrentët
Deri në vitin 2017, dymbëdhjetë vende kanë dërguar vazhdimisht atletë në Lojërat Olimpike Dimërore dhe gjashtë prej tyre kanë fituar medalje çdo herë. Shtetet e Bashkuara janë vendi i vetëm që ka arritur të fitojë medaljen e artë në çdo Lojë Olimpike Dimërore të mbajtur. Megjithatë, Norvegjia renditet e para në aspektin e fitimit të medaljeve të arta, si dhe të renditjes së përgjithshme të medaljes. Japonia dhe Gjermania janë ndaluar të marrin pjesë në Lojrat Olimpike Dimërore, veçanërisht në periudhën e pasluftës. Në vitet e fundit, Lojërat Olimpike Dimërore janë dëmtuar nga rastet e dopingut. Alois Schloder nga Gjermania ishte atleti i parë që provoi pozitiv për përdorimin e drogave të ndaluara të performancës pasi testimi i rastësishëm u paraqit nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar. Testimi i drogës filloi në vitin 1967, dhe Alois Scholder, i cili ishte një lojtar hokej, u provua pozitivisht në vitin 1968. Si rezultat, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar formoi një trup të pavarur qëllimi kryesor i të cilit ishte lufta kundër përdorimit të steroideve. Agjencia Botërore Anti-Doping (WADA) u krijua në nëntor të vitit 1999 për të penguar atletët nga përdorimi i barnave të performancës duke dënuar ashpër atletët e ofenduar.

Orari i Olimpiadës së Dimrit
Gjatë viteve, njëmbëdhjetë vende në tre kontinente kanë organizuar Olimpiadën Dimërore. Këto vende janë Shtetet e Bashkuara, Franca, Japonia, Norvegjia, Italia, Kanadaja, Zvicra, Jugosllavia, Gjermania, Rusia dhe Austria. Orari i 2018 i Olimpiadës Dimërore do të jetë Koreja e Jugut dhe Pekini do të presë Lojërat Olimpike Dimërore 2022. Pekini do të jetë qyteti i parë që do të mbajë Lojërat Olimpike Verore dhe Dimërore./Kumti.com

Artikulli paraprakSa litra zë një Gallon
Artikulli vijuesÇka janë gradat ushtarake?