Si është formuar bora?

Dëbora formohet kur kristalet e akullit përplasen dhe formojnë kristale akulli edhe më të mëdhenj të quajtur Flokët e Dëborës.Kumti.com

Dëbora i referohet një lloji kristal akulli të precipituar nga atmosfera që përjetojnë ndryshime të shumta pas rënies në sipërfaqen e tokës. Kur flasim për dëborë, është e rëndësishme të mbani mend se është e lidhur me të gjithë ciklin jetësor të ujit që është nga shteti i lëngshëm përmes ngurtave dhe më në fund kthehet në avull.

Dëbora formohet kur moti është mjaft i ftohtë për ta lejuar atë. Në vendet ku ka periudha të gjata të motit të ftohtë, të tilla si dy vjet ose më shumë, atëherë mund të formohet një akullnajë; kjo ndodh në disa vende pse. Për shumicën e vendeve, dëbora shkrihet si qasja e verës. Ky ujë pastaj zhduket përsëri në atmosferë dhe cikli vazhdon.

Formimi i dëborës
Ka disa kushte që duhet të plotësohen për të formuar bora. Para së gjithash, temperatura atmosferike duhet të jetë mjaft e ulët. Në kundërshtim me besimin popullor, temperaturat nuk duhet të jenë nën zero për të formuar bora. Temperatura e kërkuar është nën 2 ° Celsius. Meqenëse borë është bërë nga avujt e ujit në atmosferë, ajo mban logjikën e thjeshtë që duhet të jetë i pranishëm avujt e ujit. Së fundi, kristalet e akullit duhet të përplasen në mënyrë që ata të formojnë kristale akulli edhe më të mëdhenj të quajtur snowflakes apo floket e debores. Arsyeja për këtë kërkesë të fundit është mjaft e thjeshtë. Për të formuar bora, kristalet e akullit duhet të bien në tokë. Megjithatë, ato vetë nuk janë aq të rënda sa të tërhiqen nga graviteti. Nga ana tjetër, fijet e dëborës janë mjaft të rënda.

“Lagur” dhe “Thatë”

Këto dy terma mund të jenë mashtruese. Dëbora është ujë në gjendje solide kështu që mund të jetë konfuze kur bora është përcaktuar si “e thatë” ose “e lagur”. Dëbora është përcaktuar si i lagësht nëse ka një prani të ujit. Në kontekstin e formimit të borës, “thatë” dhe “lagur” nuk përdoren fjalë për fjalë. Në vend të kësaj, ato përdoren për të siguruar një dallim në bazë të formimit të çdo lloji të dëborës dhe pronë e rezultatit të të dyja llojeve.

Kur formohen floket e debores në atmosferë, graviteti merr përsipër. Nëse fluturat e dëborës bien përmes ajrit që është e thatë, pjesët e jashtme të dëborës do të thahen. Rrjedhimisht, aderimi mes grimcave të dëborës do të jetë më i dobët. Dëbora që rezulton do të jetë më pak kompakte dhe e lehtë, në fakt, do të jetë mjaft e lehtë për t’u fryrë nga erërat. Kjo borë është shumë e përshtatshme për sportet e akullit dhe quhet borë “e thatë”.

Nëse temperaturat janë pak më të ngrohta se 0, atëherë fërfërdiet që bien nëpër ajër do të shkrihen pak. Ata bëhen të holluar me ujë në pjesën e jashtme dhe uji në pjesën e jashtme të dëborës mundëson më shumë kohezion mes grimcave të ujit. Snowflakes që rezulton janë më të mëdha, por edhe më kompakte. Akulli formuar gjithashtu mban karakteristikat e fjollave të saj të borës. Ky lloj dëbore është i dobishëm për aktivitete zbavitëse si bërja e një njeriu borë për shkak të kompaktësisë së tij. Ky lloj i borës përshkruhet si i lagësht.Kumti.com

Artikulli paraprakCili është dallimi mes organikes dhe inorganikes?
Artikulli vijuesSi ka vdekur Pablo Escobar