Universitetet shqiptare, më të dobëtat në botë

0
220

“Harvard University” vazhdon të mbetet universiteti më i mirë në botë ndërsa SHBA vazhdon të mbetet vendi me universitetit më cilësore. Në listën e publikuar nga “Ranking Web of World Universities”, pas Harvardit renditet “Massachusetts Institute of Technology” dhe pas tij “Stanford University”.

Top lista është “pushtuar” nga universitet amerikane dhe vetëm “Universidade de Sao Paulo USP” i Brazili është pozicionuar në vendin e 15-të. Më pas përveç aty amerikane në vendet e parë bën pjesë një universitet britanik (University of Oxford), Sëiss Federal Institute of Technology Zurich, University of Toronto. Universiteti më i mirë Italian është ai i Bolonjës.

Po universitetet shqiptare?

Pa frikë, mund të cilësohemi si vendi me cilësinë më të dobët të universiteteve në botë. Në këtë renditje të “Ranking Web of world Universites” janë marrë në konsideratë 20 mijë e 745 universitete gjithsej ku universiteti më i dobët shqiptar renditet në vendin e 20 mijë e 634.
Poshtë vendeve 10 mijë ndodhet të gjithë të tjetër përveç dy universiteteve, ai i Tiranës dhe Epoka, që ka pozicionimin më të mirë (7 299). Universitetet shqiptare kanë lënë pas universitetet e Etiopisë, Haitit, Pakistanit, Beninit dhe të Kamboxhias, shkruan Shekulli.

Renditja e universiteteve shqiptare

Pozicioni   Emri
7299 Epoka University
8735 University of Tirana
10738 Polytechnic University of Tirana
10754 University Europian i Tiranes
11096 University of Vlora
11272 University Aleksandër Moisiu Durres
12115 University of New York Tirana
12561 University Marin Barleti
12672 University Justicia
13333 University Pavaresia
13574 Agricultural University of Tirana
13657 University Luarasi
13775 University Luigj Gurakuqi Shkoder
14799 University Aleksander Xhuvani Elbasan
15071 Academy of Film & Multimedia MARUBI
15164 Albanian University (University Ufo Dental)
15479 Universiteti Zoja e Këshillit të Mirë
15495 University POLIS
15583 University Kristal
15712 Planetarium University of Tirana
15718 University Eqrem Çabej Gjirokaster
15768 Fan Noli University Korçe
15796 Vitrina University
16265 European University for Tourism
16716 Academy of Fine Arts Tirana
16722 Justiniani I University
17018 International University of Tirana
17096 Universiteti Bedër
17362 Academy of Sports & Physical Education Vojo Kushi
17690 American University of Tirana
17858 Mediterranean University of Albania
18259 Wisdom University
18707 ISSAT Institute
19030 Nehemia University Pogradec
19106 University Medikadent
19196 Tirana Business University
20305 University Illyria
20634 Aldent University
/Indeksonline/kohaislame