12 sekrete për të mësuar përmendësh gjërat lehtësisht

Ne mësojmë gjëra gjatë tërë jetës tonë, por ende nuk dimë gjithçka sepse harrojmë shumë informacione. Pse ndodh kjo?

Ana e ndritshme vendosi të mësojë se pse ndodh kjo dhe të gjejë një mënyrë për të mësuar përmendësh informacionin në mënyrë më efektive. Ekziston një formulë universale që na ndihmon t’i mësuar përmendësh më lehtë gjërat që është bërë nga Hermann Ebbinghaus, një psikolog gjerman. Dhe funksionon

Pse harrojmë

Truri juaj ju mbron nga mbingarkimi me informacione të padobishme. Kjo është arsyeja pse të gjitha informatat e reja ruhen në memorien afatshkurtër, jo në kujtesën afatgjatë. Nëse nuk e përsërisni ose e përdorni, e harroni shumë shpejt.

Ebbinghaus Forgetting Curve tregon se vetëm një orë pas të mësuarit harrojmë më shumë se gjysmën e informacionit të mësuar. Një javë më vonë ne kujtojmë vetëm 20%.

Si të mbani mend gjithçka

Për të mbajtur informacionin në kokën tuaj për një kohë më të gjatë, duhet të përpiqeni ta vendosni atë në kujtesën tuaj afatgjatë.

Mësimdhënia e detyruar nuk është shumë efektive në këtë rast, sepse truri juaj nuk mund të bëjë kuptimin e informacionit shpejt dhe të formojë shoqata të forta. Nëse doni të mbani mend gjërat për një kohë të gjatë, ju duhet të zgjasni periudhën e memorizimit. Ajo duhet të jetë për aq kohë sa disa ditë ose edhe javë.

Ju mund të praktikoni memorizimin e intervalit duke përdorur letra të bëra vetë ose aplikacione të veçanta si Anki (Android, iOS) dhe SuperMemo (Android, iOS).

12 këshilla më memorizuese

Mundohuni të kuptoni atë që mësoni. Gjërat që kuptoni janë memorizuar 9 herë më shpejt.
Mësoni informacionin më të nevojshëm. Ju duhet të përcaktoni përparësitë tuaja në mënyrë korrekte.

Merrni këtë në konsideratë: gjërat që janë në fillim dhe në fund janë mësuar përmendësh më të mirë (efekt serik pozicioni).

Ndërroni vëmendjen tuaj nga një temë në tjetrën. Mos harroni se kujtimet e ngjashme të përziera (teoria e ndërhyrjes) dhe të bëhen “rrëmujë”.

Mëso gjëra të kundërta. Për shembull, nëse jeni duke mësuar një gjuhë të huaj, mësoni përmendësh ditën dhe natën.

Të kundërtat janë më të lehtë për të mësuar përmendësh.
Ndërtoni vetë “pallatin tuaj të mendjes”. Ideja është që të lidhen disa gjëra me një vend të caktuar. Për shembull, nëse jeni në dhomën tuaj, përpiquni të lidhni një gjë që po mësoni me diçka në dhomën tuaj.

Përsëriteni disa herë. Pas kësaj, përpiquni të kujtoni atë që dhoma duket si në kujtesën tuaj dhe përsëritni gjërat që keni mësuar në këtë mënyrë.
Përdorni “fjalët e thonjve”.

Pika e teknikës është të gozhdoni një gjë të mësuar në një tjetër. Pra, kur mendoni për gozhdën, automatikisht ju kujtohet gjëja tjetër.

Bashkohuni me fjalë të reja me ata që tashmë e dini. Nëse mëson një gjuhë, mund të mësuar përmendësh diçka të re në bazë të asaj që di.
Përgatisni tregime.

Nëse keni nevojë për të mësuar përmendësh shumë informacione në një mënyrë të veçantë, përpiquni t’i vendosni copat në një histori. Është e rëndësishme që pjesët të lidhen me njëri-tjetrin me një lloj komploti.

Përdorni një regjistrues kasetë. Regjistro informacionin që po mëson dhe dëgjoni disa herë regjistrimin.

Kjo metodë funksionon më mirë për njerëzit që mësojnë më mirë informacionin audio.

Kujtoj. Përdorni gjuhën e trupit kur mësoni. Kjo do t’ju ndihmojë të shkaktoni kujtesën tuaj të muskujve.

Zgjidhni vetëm materialet më të mira. Mos përdorni libra të vjetëruar dhe metoda të të nxënit. Gjërat mund të kenë ndryshuar shumë që kur libra u shkruan. Mos e humbni kohën tuaj në diçka që mund të jetë e gabuar./Kumti.com

Artikulli paraprak15 teknika të lehta për pastrimin e shtëpisë (Video)
Artikulli vijuesNorvegjia po e ndërton tunelin e parë në botë për anije duke e shpuar një gadishull shkëmbor(Video)