A e dini se Albert Ajnshtajnit i ishte ofruar Presidenca izraelite?

Albert Einstein u kërkua të pranonte ofertën për t’u bërë Presidenti i dytë i Izraelit

Konteksti i Historikut
Më 9 nëntor 1952, vdiq zinxhiri Weizmann, presidenti i parë i Izraelit dhe një nga bashkë-themeluesit e shtetit së bashku me David Ben Gurion. Weizmann kishte qenë në shëndet të dobët kur u zgjodh president në maj 1948 dhe u përurua më 16 shkurt 1949, sipas historisë së Knesset. Si i tillë ai nuk ishte në gjendje që në mënyrë aktive të hartonte politika dhe të kryej detyrat ceremoniale të shtetit.

Pas vdekjes së tij, qeveria e Izraelit, e udhëhequr nga David Ben-Gurion, vendosi të ofrojë postin e presidencës shkencëtarit 73-vjeçar Albert Einstein i cili jetonte në Princeton, New Jersey, SHBA. Abba Eban, atëherë ambasadori i Izraelit në Uashington dhe përfaqësuesi i shtetit të OKB-së, i shkruan një letër Ajnshtajni, duke detajuar kërkesën e Ben-Gurionit për shkencëtarin që të pranojë postin e presidencës, duke iu nënshtruar një votimi nga Knesset.

Letra e Ofertës
Letra e datës 17 nëntor 1952, dhe sot e botuar në Bibliotekën Virtuale Hebraike, u dërgua në Ajnshtajn nga David Goiten, i cili ishte ministër i Izraelit, në ambasadën në Uashington. Në letrën, Ajnshtajni u kërkua të shpërngulte në Izrael dhe të merrte nënshtetësinë. Kryeministri siguroi gjithashtu Ajnshtajnin një strukturë, mbështetje të qeverisë, personel dhe liri për të vazhduar kërkimet e tij shkencore brenda Izraelit.

Në letrën, Eban theksoi gjithashtu nderimin e lartë që Izraeli kishte për djalin e tij të njohur shkencor dhe rëndësinë simbolike ndërkombëtare të Ajnshtajnit që u bë presidenti i dytë i Izraelit. Letra gjithashtu theksoi ambicjen që qeveria e Izraelit e kishte shtetin në rritje në nivelin e madhështisë në traditat hebraike shpirtërore dhe intelektuale, duke prekur mendjet e saj më të mira si Ajnshtajni. Ajo gjithashtu vlerësoi virtytin e presidentit të ndjerë për të parashikuar fatin e Izraelit si të madh.

Rënia e ofertës
Deri në kohën kur letra mori në Einstein në mbrëmjen e 17 nëntorit 1952, New York Times e kishte njoftuar atë për ofertën presidenciale nga Ben Gurion. Ai kishte marrë gjithashtu telefonata nga njerëz që dëshironin të zbulonin nëse ai do të merrte ofertën. Megjithëse i ngazëllyer nga oferta, ai e refuzoi atë përzemërsisht, kur telefonoi Ebanin në zyrën e tij të Uashingtonit. Megjithatë, Eban i kërkoi Ajnshtajnit të jepte një deklaratë me shkrim për rënien e ofertës.

Të nesërmen në mëngjes, Ajnshtajni shkroi një letër duke shprehur trishtimin dhe turpin e tij për rënien e ofertës së presidencës së Izraelit. Ai gjithashtu përmendi mungesën e aftësive dhe përvojës së tij natyrore në trajtimin e njerëzve dhe ushtrimin e funksioneve zyrtare. Megjithatë, në letër, ai shpresonte që një njeri i përshtatshëm për rolin presidencial do të gjendej.

Letra u dërgua në Eban nga një zyrtar izraelit që e mblodhi atë nga shtëpia e Ajnshtajnit. Pas refuzimit të Ajnshtajnit, Yitzhak Ben Zvi, një udhëheqës sionist dhe historian u zgjodh presidenti i dytë Izraeli, në vitin 1952 dhe u rizgjodh në vitin 1957 dhe 1962. Ben Zvi vdiq në detyrë më 23 prill 1963 dhe u bë shërbimi më i gjatë i Izraelit president, në histori./Kumti.com

Artikulli paraprakSi mund ta konvertoni Celsius në Kelvin?
Artikulli vijuesÇfarë është Dendësia?