Çfarë është rrethimi ushtarak

Një bllokadë ushtarake e një qyteti apo kështjelle quhet si një rrethim.

Rrethimi është një operacion ushtarak ku forcat rrethojnë një fortesë ose një qytet me qëllim të pushtimit duke i prerë furnizimet esenciale. Fjala rrjedh nga fjala latine sedere, që do të thotë “të ulesh”. Një rrethim zakonisht vendoset kur forcat sulmuese vijnë në një fortesë apo qytet që nuk mund të pushtohen lehtësisht nga një sulm i shpejtë dhe ata nuk janë gati të dorëzohen. Sulmuesit kërkojnë të kufizojnë sigurimin e furnizimeve esenciale dhe arratisjen e trupave, një taktikë e njohur si investim. Në mënyrë tipike, forcat sulmuese përpiqen të zvogëlojnë fortifikimet përmes minierave, motorëve të rrethimit dhe bombardimeve të artilerisë, si dhe përdorimin e tradhtisë për të shkelur mbrojtjen. Siegët mund të shtrihen për vite nëse pozita e fortifikuar ka dispozita adekuate.

Siegezët në epokën mesjetare
Asirianët dhe disa vendbanime që pushtuan qytetërimet e Luginës Indus ngritën fortifikime. Qytete fillestare në Lindjen e Afërt Lindore gjithashtu përdorën fortifikime duke përfshirë Urukun, Babiloninë, Handanin dhe Mikenën. Arkeologët kanë zbuluar disa nga sistemet e tilla të rrethimit. Një nga këto sisteme të lashtë të rrethimit është sistemi që rrethon vendin arkeologjik të Lakishit, që ndodhet në Izrael. U ndërtua në vitin 701 para Krishtit nga Senakeribi i Asirisë. Sulmuesi mesjetar nganjëherë organizoi një sulm të papritur, siç shihet gjatë kapjes së Kullës Fotheringhay nga William de Forz në vitin 1221. Një sulmues do të detyronte një të brendshëm të shkelë fortifikimin ose të ofrojë kushte bujare mbrojtësit. Tokë u ndërtuan gjithashtu zakonisht për të prerë furnizimet.

Një tjetër taktikë sulmuese ishte përdorimi i sëmundjeve të tilla si kafshët e sëmura që fluturojnë në qytet duke përdorur katapultë. Makinat e shumëfishtë të rrethimit u shpikën për të shpejtuar rrethime duke përfshirë shkallët, grepa rrethimi, desh të goditjes,kulla rrethimi dhe trebucher-  makinë që përdoret në luftën mesjetare të rrethimit për të hedhur gurë të mëdhenj ose raketa të tjera.

Taktika e minierave përfshinte gërmimin e tuneleve nën fortifikatat e mureve, ndërsa zjarri përdoret gjithashtu në fortifikime druri. Mbrojtësit, nga ana tjetër, do të pompojnë tym përmes tuneleve të ndërtuara nga sulmuesit për t’i mbytur ato. Një rezervë e përshtatshme e ujit dhe ushqimit ishte një mjet strategjik për të mposhtur urinë si një formë të luftës rrethimit, ndërkohë që mbrojtësit ndonjëherë do të dëboheshin nga “civilët e tepërt” për të pakësuar kërkesën për dispozitat. Gjatë viteve, fortifikimet e lashta u ndërtuan më të forta, siç shihet në ndërtimin e kështjellave të përqendruara, përgatitjen e substancave ndezëse, përfshirjen e vrimave të vrasjeve, portet e puseve, puset e thellë të ujit, shigjetat dhe gërmadhat. Qytetet gjithashtu përdorën tunele për furnizimin me ujë, komunikimet dhe ruajtjen, ndërsa ardhja e pluhurit armë ka shtuar më shumë përparësi mbrojtësit.

 

Ndikimi i Përparimeve Industriale në Sieges

Përparimet industriale dëmtuan në masë të madhe mbrojtësit. Në rastet kur vëllezërit zakonisht kishin javë ose muaj, shpikjet reduktonin numrin deri në ditë ose javë më së shumti. Për shembull, muret e Vjenës kishin arritur të pengonin sulmet turke në mesin e shekullit të 17-të por nuk përbënin asnjë pengesë për Napoleonin në shekullin e 19-të. Futja e hekurudhave inkurajoi transportimin e ushtrive më të mëdha se sa ata të përfshirë në Luftërat Napoleonike. Ushtritë u orvatën për të kapur ato fortesa që shtriheshin në linjat hekurudhore të atyre territoreve të armikut që kishin për qëllim të zinin. Mbrojtësit e qyteteve të Parisit dhe të Metzit përdorën fuqinë e zjarrit, si dhe parimin e dy kështjellave të shkëputura / gjysmë të shkëputura dhe artilerie të kalibrit të rëndë për të zhdukur sulmet gjatë Luftës Franko-Prusiane. Futja e anijeve të avullit ndihmoi më tej mbrojtjen, pasi vrapuesit e bllokimit mund të transportonin objekte të tilla si ushqim në qytete nën rrethim në një shpejtësi shumë më të madhe.

Siegezët në epokën moderne
Lufta e raketave evoluar si një formë e rrethimit gjatë Luftës së Parë Botërore. Deri në këtë kohë, muratorët ishin zhdukur nga mjediset urbane, pasi muret e qytetit ishin bërë joefektive kundër armatimeve moderne. Lufta e hendekut huazohet nga strategjitë e rrymave, duke përfshirë thithjen, derdhjen, bllokimin dhe minierat në një front shumë të zgjeruar dhe një shkallë më të madhe. Tërmeti i rrembyerve shoqëroi kapëse tradicionale të fortifikimeve. Rrethimi i Tsingtao në vitin 1914 pa forcat gjermane të mbingarkuara nga japonezët. Pamundësia e furnizimit adekuat për garnizonin mbrojtës ishte një nga faktorët që u fajësua për humbjen gjermane. Sondazhet më të mëdha të regjistruara të luftës kanë ndodhur në Evropë. Procesi i parë gjerman në Belgjikë, për shembull, prodhoi katër kryengritës kryesor. Gjermania doli fitimtare për shkak të përdorimit të Modellit 1911 Skoda 305 mm, si dhe morrave të rrethimit të Big Berthas. Këto armë masive morën përparësi si armë më efektive të luftës rrethimit në shekull. Beteja e Verdun konsiderohet si rrethimi më i madh i luftës, dhe as francezët as gjermanët nuk fituan. Sieges në Luftën e Dytë Botërore paraqiti përdorimin e Blitzkrieg ku ofensiva do të nisin sulme të shpejta dhe të fuqishme për të shkelur vijën mbrojtëse. Përdorimi i fuqisë ajrore pa një kohë të shkurtër. Rrethimi i Leningradit është veçanërisht i rëndësishëm për shkatërrimin e saj, dhe deri në kohën që përfundoi në muajin e 29, rreth një milion banorë kishin vdekur. Më të fuqishmit nga motorët individual të rrethimit të përdorur në luftë u përdorën në rrethimin e Sevastopolit, ku mortaja rreth 600mm gjermane dhe armë hekurudhore 800mm siguruan fitoren e Boshtit. Fuqitë perëndimore grumbulluan ekspertizë ajrore, të cilat arritën në përdorim në situata të tilla si bllokada e Luftës së Ftohtë në Berlin.

Siegeset legjendar

Rrethimi i Tyre
Një nga kryengritësit të kryer nën komandën e Aleksandrit të Madh ishte rrethimi 332 i Pjetrit të Tiros. Lufta tradicionale e rrethimit u tregua e paefektshme pasi qyteti u shtri në një ishull dhe kishte mure të fortifikuara që shtriheshin deri në det. Ushtria maqedonase filloi të rrethonte dhe bllokonte Tiros për shtatë muaj. Aleksandri urdhëroi ushtrinë e tij të përdorte gurë dhe lëndë drusore në ndërtimin e një rruge që lidh tokën me ishullin. Kjo urë artificiale u bë një nga ilustrimet më të spikatura të historisë së inxhinierisë ushtarake. Ura u mundësoi njerëzve të Aleksandrit që të nxisin motorët e rrethimit dhe më pas të bombardojnë muret e qytetit. Ky shteg nisi per te mbledhur gradualisht baltë dhe rërë dhe ndryshoi  nga një ishull në një gadishull.

Rrethimi i Vicksburgut
Rrethimi i Vicksburg shpalosi gjatë Luftës Civile Amerikane. Ajo zgjati nga 18 maj deri më 4 korrik 1863. Shtetet e Bashkuara përparuan në Vicksburg pasi ishte bastioni i fundit Konfederal i vendosur përgjatë lumit Misisipi. Fyese u mbikqyr nga Bashkimi Maj Gen. Ulysses S. Grant i cili vendosi të rrethonte Vicksburg pasi mbrojtësit shkurtuan dy sulme me viktima të rënda. Garnizoni u mbajt për më shumë se 40 ditë, por zvogëlimi i furnizimeve dhe përforcimeve shkaktoi dorëzimin e saj. Në anën sulmuese kishte 4,835 viktima dhe humbje dhe 32,697 në anën mbrojtëse./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është TVSH-ja
Artikulli vijuesÇka është ZIP Kodi?