Sa ishuj ka Indonezia?

Indonezia është një arkipelag i madh me disa mijë ishuj që përbëjnë kombin ishull

Indonezia është një vend arkipelag i vendosur midis Oqeanit Paqësor dhe Indian, në të dy anët e Ekuatorit. Për shkak të vendndodhjes së saj ndërmjet Oqeanisë dhe Azisë Juglindore, konsiderohet një vend transkontinent../Kumti.com

Territori i Indonezisë shtrihet mbi 1.000 milje nga veriu në jug dhe mbi më shumë se 3.100 milje nga lindja në perëndim, duke e bërë atë arkipelagun më të madh në botë. Disa nga ishujt e saj ndajnë kufijtë tokësorë me vendet e tjera, përfshirë Timorin Lindor, Malajzinë dhe Papua Guinenë e Re. Studiuesit vlerësojnë se më pak se gjysma e ishujve këtu kanë vendbanime të përhershme njerëzore. Indonezia zyrtarisht është përcaktuar si një shtet arkipelagjik nga Konventa e Kombeve të Bashkuara mbi Ligjin e Detit.

Cili është një shtet arqipelagjik?

Një shtet arqipelag është i njohur nga OKB si një territor i unifikuar kombëtar që përfshin zonat tokësore dhe ujore. Si një komb aripelagjik, ujërat që rrethojnë dhe lidhin të gjitha ishujt e kombit janë përcaktuar si ujërat e brendshme të vendit të veçantë. Ky njohje i jep vendeve të drejtën të kenë kontrollin autonom mbi ujërat e tij. Vetëm 6 kombe në botë janë dhënë këtë dallim: Indonezia, Fixhi, Trinidadi dhe Tobago, Bahamas, Papua Guinea e Re dhe Filipinet.

Sa Ishuj ka Indonezi?

Si një arkipelag, Indonezia përbëhet nga disa mijë ishuj. Është interesante, megjithatë, as kërkuesit, as qeveria e këtij vendi nuk kanë një numër të saktë se sa ishuj përbëjnë tërë zonën. Dallimi i tij si një shtet arqipelegjik do të thotë se territori i saj është përcaktuar sipas një traktati ndërkombëtar të OKB-së. Ky traktat gjithashtu siguron përkufizimin e një ishulli, duke e pretenduar atë si një zonë toke që nuk mund të mbulohet plotësisht nga uji në valën e lartë.

Përveç kësaj, vetëm ishujt me emrin janë regjistruar zyrtarisht dhe këto ishuj mund të regjistrohen vetëm nëse të paktën 2 persona janë në dijeni të emrave të tyre zyrtarë. Për shkak se Indonezia ka dhënë pa sukses një regjistrim të saktë të numrit të ishujve që përbëjnë këtë vend, pretendimi aktual territorial për të gjithë zonën është prekur. Kjo çështje shtrihet në ujin që lidh këto ishuj.

Ishujt fitues

Ruajtja e statusit të saj si shtet arqipelegjik do të thotë që Indonezia duhet të ndjekë këtë përkufizim të pranuar ndërkombëtarisht. Duke pasur parasysh se numri i saj i raportuar i ishujve ka ndryshuar gjatë viteve, numri i përgjithshëm i rrugëve ujore të brendshme gjithashtu ka ndryshuar. Në numrin e fundit të tij në vitin 2003, qeveria e Indonezisë raportoi një total prej 18,108 ishuj pasi u mbështet në imazhet satelitore. Ky numër paraqet një rritje prej 584 ishujsh mbi numërimin e mëhershëm. Imazhet satelitore të përdorura vetëm merrnin parasysh sipërfaqen e tokës prej mbi 322.91 metra katrore. OKB ka pranuar zyrtarisht dhe ka regjistruar vetëm 14,752 prej këtyre 18,108 ishujve si pjesë e shtetit arqipelagjik. Secila prej këtyre ishujve është emëruar zyrtarisht nga qeveria indoneziane. OKB mban Konferencën për Standardizimin e Emrave Gjeografikë një herë në çdo 5 vjet. Konferenca e ardhshme do të mbahet në vitin 2021.

Humbja e ishujve

Ndërsa Indonezia vazhdon të shtojë ishuj në zonën e saj territoriale me ndihmën e përparimeve në proceset e imazhit teknologjik, vendi gjithashtu humbet ishuj çdo vit. Disa nga pretendimet që qeveria e këtij vendi bën mbi disa pjesë të tokës janë diskutuar gjatë viteve. Në fakt, në vitin 2002, Indonezia humbi disa nga ishujt dhe territorin e saj për shkak të dy ngjarjeve kryesore. Në të parën nga këto ngjarje, Malajzia mori debatin e saj të veçantë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Në këtë rast, gjykata vendosi në favor të Malajzi dhe Indonezia humbi dy ishuj: Sipadan dhe Ligitan. Në rastin e dytë, Timori Lindor fitoi pavarësinë e tij nga Indonezia. Të dy vendet vazhdojnë të ndajnë një kufi toke, ku Timori Perëndimor i përket territorit të Indonezisë.

Pse është e rëndësishme numri i ishujve?

Me kaq shumë ishuj në zonën e saj, duke humbur vetëm pak duket si një provë minimale për vendin. Ky supozim, megjithatë, nuk është i vërtetë. Zona detare përreth Indonezisë dhe vendeve të saj fqinje konsiderohet si një nga më të rëndësishmit në botë, kryesisht për qëllime tregtare ndërkombëtare. Ekspertët vlerësojnë se rreth 33% e anijeve detare në botë udhëtojnë nëpër këtë zonë, të njohur si Detin e Kinës Jugore, në baza vjetore. Sa i përket tregtisë globale, kjo zonë e njëjtë sheh rreth 5 trilionë dollarë mallra në vit.

Ekonomitë e Indonezisë, Kinës, Malajzisë, Japonisë, Vietnamit, Bruneit dhe Koresë së Jugut, në mesin e shumë vendeve të tjera, mbështeten në këto ujëra. Përveç transportit detar, Deti i Kinës Jugore gjithashtu mbështet një industri aktive të peshkimit dhe është shtëpia e gazit të pasur natyror dhe depozitave të naftës. Për shkak të kësaj mbështetjeje, autoriteti i zonës është i një rëndësie të madhe. Shkurtimisht, ajo konsiderohet si një nga zonat detare më të rëndësishme në botë, që do të thotë se çështjet e pronësisë territoriale janë të rëndësishme, veçanërisht kur përfshihen konfliktet dhe aksidentet. Disa çështje shqetësim./Kumti.com

Artikulli paraprakCili është kanali më i gjatë në botë?
Artikulli vijuesCilat gjuhë fliten në Australi?