22 ndërtesat më të bukura në botë, sipas arkitektëve

Ashtu si pikturat dhe skulpturat, ndërtesat mund të jenë vepra të bukura të artit.

Kemi pyetur arkitektët që të na tregojnë një ndërtesë që është një ndërrues i lojës për projektimin e ndërtesës, i frymëzonte ata të bëheshin arkitektë, ose që thjesht gjetën mahnitëse.transmeton Kumti.

Këtu janë 22 nga ndërtesat më të mahnitshme në botë, sipas njerëzve që i ndërtojnë për jetesë.

Tempulli i qytetit të ndaluar në Pekin, Kinë.

 

“Ajo ka shkallë dhe jetëgjatësi të mahnitshme të dizajnit, strukturë komplekse, por forma të thjeshta”, thotë Rosa Sheng. “Gjyshi im … shpjegoi se arkitektura ka për qëllim të zgjasë përtej jetës së njeriut. Është një kapsulë kohore jetësore e kulturës për një qytetërim të tërë”.transmeton Kumti.com

Sheng është një arkitekt i lartë në firmën Bohlin Cywinski Jackson.

Partenoni në Athinë, Greqi.

 

Arkitektët e Partenonit: Phidias, Callicrates, dhe Ictinus

“Është forma e bukur arkitektonike e rëndësishme,” thotë Tara Imani. “Rendi Dorik, përdorimi i entasis [një kthesë të lehtë në kolona] për t’u siguruar që shtyllat nuk dukeshin nga distanca … vendosja në një kodër – kjo na dha ABC-të tona fillestare të arkitekturës që ne vazhdojmë të përpiqemi për të përdorur dhe përmirësuar sot. ”

Imani është arkitekti themelues i Tara Imani Designs.

Kongresi Kombëtar i Brazilit në Brazilia.

Kongresi Kombëtar i arkitektit të Brazilit: Oscar NiemeyerWikipedia Commons
“Në vitin 1974, babai im, një shkencëtar e mori familjen tonë për të parë qytetin e ri të Brasilisë dhe kapi imagjinatën e botës”, thotë Julia Donoho. “Planifikuar në formën e një aeroplani, Corbusian [stili arkitektonik modern i Le Corbusier] strehoi krahët si pupla, trupi ishte i mbushur me ambasada, ndërtesa qeveritare, institucione kulturore dhe një shtëpi të Perëndisë”.

Donoho është udhëheqësi kryesor dhe i projektit në Equinox Dizajn and Zhvillim.transmeton Kumti.

Muzeu i Artit São Paulo në São Paulo, Brazil.

Arkitekt i Muzeut të Artit São Paulo: Lina Bo Bard
“Është e guximshme,” thotë Damaris Hollingsworth. “I projektuar në vitin 1968, është bërë prej betoni dhe xhami, trupi kryesor është i varur nga dy trarët dhe mezi i prek kolonat në anën dhe gjithashtu e dua faktin se është projektuar nga një grua”. transmeton Kumti.com.

Hollingsworth është menaxher i projektit për DLR Group.

Ndërtesa e Inovacionit, Shkencës dhe Teknologjisë në Universitetin Politeknik të Floridës në Lakeland.

Arkitekti i ndërtesës IST: Santiago CalatravaMarica McKeel
“Kur punova për Santiago Calatrava, isha pjesë e ekipit që siguroi projektin e kampusit të Universitetit Politeknik të Floridës”, thotë Marica McKeel. “Jo vetëm që unë e dua dizajnin e Inovacionit, Shkencës dhe Teknologjisë, por ndjej një lidhje të vërtetë me këtë projekt dhe me komunitetin Lakeland pasi babai im u rrit në Lakeland dhe unë shpesh vizitoj familjen atje”.transmeton Kumti.com

McKeel është drejtori në Studio MM.

Shtëpia Hubertus në Amsterdam, Holandë.

Arkitekti i Shtëpisë Hubertus: Arkivi i Aldo van EyckAldo van Eyck
“Për një institucion që mori dhe mbronte nënat e pamartuara në baza të barabarta, ndërtesa është pjesë e barabartë e gjallë dhe dinjitoze”, thotë Randy Deutsch. Është “një projekt i gjallë bashkëkohor në çelik, qelq dhe beton, i cili megjithatë është i respektueshëm për fqinjët e saj më tradicional”.

Deutsch është drejtor në Deutsch Insights dhe një profesor i asociuar i arkitekturës në Universitetin e Illinois në Urbana-Champaign./Transmeton Kumti.com

Ndërtesa e Empire State në New York

Arkitektët e Empire State Building: William Frederick Lamb, Yasuo Matsui, dhe Gregory JohnsonDaniel Goodman / Biznesi i brendshëm
“Doja të bëhesha një arkitekt pasi që isha gjashtë vjeç në pjesë për shkak të kësaj ndërtese”, thotë William J. Martin. “Prindërit e mi do të na futnin në makinë dhe do të shkonim poshtë lumit Road dhe Boulevard East [New Jersey] me pikëpamjet e shtrirë të Manhattan nga vendi i pasme i makinës sonë. Antena e zgjeroi vlerën e ndërtesës … duke i lejuar pritjen më të mirë për miliona njerëz. “Kumti.com

Martin është themeluesi i WJM Architect

Muzeu i Artit Bashkëkohor Niterói (MAC) në Rio de Janeiro, Brazil

Arkitekti i MAC-së: Oscar Niemeyer
MAC varet nga uji, një koleksion i thjeshtë i linjave dhe kthesave të frymëzuara nga lule që rriten në peizazhin e Rio de Janeiro, “thotë Peter Exley.” Një linjë e mrekullueshme e trëndafili shënon rrugën drejt hyrjes së ndërtesës. Është ardhja më simpatike në çdo ndërtesë; I papërshtatshëm, i butë, poetik dhe i zhytur në pritje “.Kumti.com

Exley është profesor në Shkollën e Artit të Çikagos dhe themeluesi i Arkitekturës.

Qendra e Ndërmarrjeve në Universitetin e Anglisë Lindore në Norwich, Angli.

Arkitektët e Qendrës së Ndërmarrjeve:
Qendra është “një përzierje e arkitekturës së madhe dhe dizajnit të qëndrueshëm”, thotë Ben Adam-Smith. “Ajo gjithashtu ulet në një kampus ndërtesash që në epokën e tyre janë përpjekur të shtyjnë kufijtë”.

Adam-Smith është një arkitekt në Mbretërinë e Bashkuar dhe themeluesi i Ndihmës për Planifikimin e Shtëpisë.transmeton Kumti.com

 

Artikulli paraprakPiruneri i cili lëvizë në çdo drejtim (Video)
Artikulli vijuesBie sistemi i pasaportave amerikane për 2 orë