Cilat gjuhë fliten në Australi?

Megjithëse Australia nuk ka gjuhë zyrtare, anglishtja konsiderohet si gjuha kombëtare de facto dhe është folur nga shumica e popullsisë.

Megjithëse Australia nuk ka gjuhë zyrtare, anglishtja konsiderohet si gjuha de facto kombëtare e Australisë dhe është folur nga të gjithë./Kumti.com

Edhe kështu, Australia është një vend gjuhësor dhe kulturor, me ndikime nga më shumë se 160 gjuhë të folura. Anglishtja Australiane ka një theks të veçantë dhe fjalor. Së bashku, australianët kanë më shumë se 200 gjuhë të folura. Në regjistrimin e vitit 2011, 76.8% Australian fliste anglisht në shtëpi. Mandarinja është dialektja më e madhe jo-angleze e folur në Australi. Modelet e imigracionit kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në gjuhën më të folur në vend përveç anglishtes. Zgjidhja e hershme evropiane në Australi pothuajse çrrënjosi gjuhët indigjene, dhe pak prej këtyre gjuhëve aborigjene kanë mbijetuar sot.

Statistikat Kombëtare të Gjuhëve të Shprehura në Australi

Analiza e vitit 2011 e gjuhës së folur në shtëpi tregon se shumica e Australianëve flasin anglisht vetëm në krahasim me folësit jo-Anglisht. Në përgjithësi rreth 76.8% e njerëzve flasin vetëm anglisht, 18.2% janë folës jo-anglisht. Përveç anglishtes, Mandarin është gjuha dominuese e folur në shtëpi nga 1,6% (336,178 njerëz) folësit. Gjuhë të tjera në zhvillim përfshijnë Punjabi, Tagalogisht / Tagalogisht dhe Arabisht. Sydney, qyteti më multikulturor i Australisë regjistron rreth 30% të popullsisë, nuk flasin gjuhën angleze në shtëpi. Sydney dhe Melbourne kanë më shumë se 65% të emigrantëve jo-anglisht, të cilët në përgjithësi flasin rreth 240 gjuhë të huaja. Shumë emigrantë përdorin gjuhën e tyre amtare dhe kanë kuptuar gjuhën angleze. Si rezultat, rreth 1 milion emigrantë nuk mund të flasin anglisht, që është një numër i madh veçanërisht në një vend prej rreth 20 milionë banorësh, nga të cilët 15% (3 milion) banorë flasin një gjuhë të dytë në shtëpi.

Anglisht

Anglishtja australiane dhe britanika britanike janë të ngjashme, por e para ka një gjuhë të gjallë të quajtur “strine” e hedhur në masë të mirë. Strine ose Ozspeak është produkti më i madh krijues i vendit i karakterizuar nga shkurtime, profanitete dhe hiperbolë, shprehje fjalësh dhe shprehje vulgare. Strine është një zhargon që ka origjinën nga të burgosurit e hershëm të Cockney (Londër) dhe Irlandë. Më pas u zhvillua si një subkulturë rebeluese. Megjithatë, përdorimi i fjalëve strine dhe slang varion nga shteti në shtet. Gjithashtu, anglishtja Australiane përmban shumë fjalë me një origjinë aborigjene. Meqenëse njerëzit nuk mund të vendosin se në cilën gjuhë duhet të përdorin, gabimet e gabuara si puna / puna dhe programet / programet kanë shumë bollëk. Përveç kësaj, shumë fjalë që përdoren çdo ditë në vend kanë kuptime të ndryshme për Australinë ndryshe nga vendet e tjera të gjuhës angleze anembanë botës. Për shembull, Crook do të thotë të sëmurë, lojë (trim), unazë (interpretuesi më i lartë), britmë (raundi i pijeve), tub (mund të birrës) dhe globin (llambë). Çdo gjë është shkurtuar në Australi. Disa fjalë kanë zanor, ose o shtuar si shihet në derro (braktisur), reffo (refugjat), dhe Garbo (dustman). Të tjerë kanë një prapashtesë (I, dmth., Ose y) si në Aussie (Australian), Barbie (Barbecue), Chrissy (Krishtlindje), footy (futboll), mozzie (mushkonjë) dhe cossie (kostum noti).

Gjuhët aborigjene të flasin në Australi

Komuniteti Australian Aboriginal ka historinë më të gjatë kulturore në botë dhe daton në rreth 60,000 vjet. Në kohën kur flota e parë evropiane arriti në vend në vitin 1788, Australia kishte rreth 250 gjuhë indigjene. Këto gjuhë besohet se kanë origjinën dhe kanë evoluar nga një familje e vetme gjuhësore e cila përbëhej nga 700 dialektë. Nga këto 250, vetëm 20 mbijetojnë sot, dhe ata fliten rregullisht dhe mësohen edhe në shkolla. Gjuha më e zakonshme aborigjene është krioli që përmban shumë fjalë angleze me kuptime të ndryshme dhe zakonisht shkruhet në stilin fonetik.

Tasmania ose Palawa Gjuhët e Australisë

Gjuhët e Tasmanisë ishin gjuha indigjene e Tasmanisë. Bazuar në listat e shkurtra të fjalëve, Tasmaniani kishte pesë deri në gjashtë gjuhë. Disa shënime tregojnë se gjashtë gjuhët nuk ishin të kuptueshme reciprokisht kështu që një lingua franca u bë një domosdoshmëri. Nuk dihet nëse franca e gjuhës ishte një Creole, Koinem, Pidgin, ose një gjuhë të përzier. Regjistrimi i fundit i kësaj gjuhe si një mjet komunikimi ishte 1830, dhe Tasmaniani i fundit me gjak të plotë vdiq në 1888. Gjuha e fundit Tasmaniane vdiq në vitin 1905. Sot aborigjenët Tasmanian flasin anglisht.

Ishujt Torres Strait Island flasin në Australi

Ishujt e Torres Strait dhe Creole me bazë në anglisht kanë dy gjuhë indigjene; gjuha aglutinuese e tranzicionit perëndimor-qendror dhe Meriam Mir. Gjuha perëndimore-qendrore dihet për emrat e dialekteve të saj si Kalau Kawau Ya, Kaiwaligau Ya, Kulkalgau Ya dhe Kalau lagau Ya. Të katër dialektet janë të lidhura ngushtë. Dialekti perëndimor-qendror ka gjini mashkullore dhe femërore, por nuk ka gjini neutrale. Kjo gjuhë i përket familjes së gjuhës Pama-Nyungan që mbulon pjesën më të madhe të vendit. Meriam Mir, gjuha lindore e Torres Drejt është një dialekt Papuan lidhur me gjuhët e Papua New Guinea. Meriam Mir kishte dy dialekte, Meriam Mir dhe Erubim Mi.

Gjuhët Minoritare të Australisë

Gjuhët tjera të pakicave që fliten në vend përfshijnë italishten e folur nga 1.4% të popullsisë, arabishtja e folur nga 1.3% e popullsisë, greqishtja me 1.3% dhe kantonezët e folur me 1.2% të popullsisë. Ka edhe Auslan Yolŋu Sign Language dhe gjuhë të tjera aborigjene të shenjave në vend.

Cilat gjuhë janë të folura në Australi?

1 Gjuha kryesore Anglishtja Australiane (80%)
2 Gjuhë indigjene Gjuhë Tasmaniane, gjuhë aborigjene australiane, gjuhë Islandeze Torres Strait
3 Gjuhët Minoritare Mandarin Chinese (1.6%) Italian (1.4%), Arabisht (1.3%), Greqisht (1.3%), Kantoneze (1.2%)
4 Gjuha e shenjave Auslan Yolŋu Sign Language dhe gjuhët tjera të shenjave aborigjene./Kumti.com

Artikulli paraprakSa ishuj ka Indonezia?
Artikulli vijuesShtetet më të rrezikshme në Shtetet e Bashkuara