Rreziku i një Europe pas Gjermanisë

Çfarëdo qeverie që përfundimisht del në Gjermani pas rënies së bisedimeve për të formuar një koalicion të ri ndoshta nuk do të jetë në një pozitë të fortë për të çuar përpara reformën institucionale shumë të nevojshme të Bashkimit Evropian.

Rreziku është se BE-ja do të mbetet në një model mbajtës – një rezultat që blloku mund të përballojë.

MADRID – Gjatë dy shekujve të fundit, “pyetja gjermane” – si të përmbajë një Gjermani, dominimi i të cilëve u mbështet nga madhësia e tij komanduese, kapaciteti i lartë prodhuesor dhe pozita gjeografike në zemër të Evropës – ka shkaktuar shumë shqetësime dhe jo pak luftë . Sot, me rënien e negociatave për të formuar një koalicion të ri qeveritar, çështja është kthyer në kokën e saj.

Udhëheqësit evropianë shqetësohen se Gjermania po bëhet e paaftë për të marrë një udhëheqje të mjaftueshme për të udhëhequr dhe mbrojtur Evropën në një botë të globalizuar.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, zgjidhja e pyetjes origjinale gjermane ka qenë që ta përqafojë vendin në institucionet evropiane. Nga Traktati i Romës, i cili krijoi Komunitetin Ekonomik Europian, në Traktatin e Mastrihtit, i cili krijoi Bashkimin Evropian dhe eurozonën, Gjermania shërbeu si gjysma e aksit kritik franko-gjerman që qëndron në thelbin e projektit evropian.
Deri në fillim të viteve 2000, Gjermania kishte kapërcyer sfidat e ribashkimit dhe ishte në gjendje të ushtronte edhe më shumë ndikim në Evropë. Megjithatë, Franca nuk ishte aq e sigurtë për integrimin e mëtejshëm, që u reflektua në votimin e vitit 2005 kundër kushtetutës evropiane të propozuar. Me këtë, filloi epoka e mbizotërimit gjerman.
Ishte Gjermania që e shtyu “zgjerimin e pestë” të BE-së – pranimin e njëkohshëm të dhjetë vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore, të cilat pushtuan Evropën nga 2004 deri në 2008. Por kjo ishte kriza globale financiare që me të vërtetë e forcoi pozicionin e Gjermanisë si kreu i Evropës. Këshilli Evropian udhëhoqi përgjigjen, dhe Kancelarja gjermane Angela Merkel ishte qartazi ajo që thërriste fotot.

Në vitet që pasuan, ndërsa Gjermania u bë gjithnjë e më e dominuar, udhëheqja franceze vazhdoi të zhduket.

Fuqitë e tjera me ndikim në Evropë janë tërhequr gjithashtu nga kontinenti: jo vetëm që Mbretëria e Bashkuar votonte për të lënë BE plotësisht; Shtetet e Bashkuara, të cilat kishin mbështetur së tepërmi Pax Americana që ishte kaq e rëndësishme për Evropën, gjithashtu e larguan vëmendjen e saj nga rajoni. Rezultati i qartë ishte të zhvendoset fort në qendër të Evropës në Berlin.

Ndërkohë, krizat janë përhapur, me Gjermaninë që i drejton përgjigjet ndaj të gjithë atyre. Përtej krizës financiare, Evropa është përballur me një krizë të rëndë migrimi dhe një krizë sigurie, të rrënjosur në revanshizmin rus. Por udhëheqja e Merkelit nuk është festuar gjithmonë, veçanërisht në kontekstin e krizës së migracionit. Përkundrazi, ajo ka nxitur zhgënjimin në Evropën jugore të sfiduar ekonomikisht, në Europën Lindore të cenueshme gjeografikisht, dhe në vetë Gjermaninë.

Ky trend i fundit, në veçanti, ka komplikuar rolin e Gjermanisë në Evropë. Për 18 muajt e fundit, udhëheqja e Gjermanisë është bërë gjithnjë e më e madhe, kryesisht për shkak të zgjedhjeve federale në shtator. Si rrjedhojë, çështjet thelbësore për të ardhmen e BE-së – në lidhje me negociatat e Brexit, politikat e migracionit, bashkëpunimin e mbrojtjes, krijimin e një bashkimi bankar dhe, ndoshta më të rëndësishmin, reformën e institucioneve evropiane – u ndaluan në masë të madhe.

Ideja ishte që, sapo Merkel të siguronte mandatin e saj të katërt, ajo më në fund mund të rrokulliset mëngët e saj dhe të shtyjë reformat institucionale që BE-ja aq ka nevojë. Por, dy muaj pas zgjedhjeve, Evropa ende është duke pritur.

Ndërsa Merkel siguroi një mandat të katërt, nuk ishte pothuajse aq i fortë sa pritej. Pra, Bashkimi Kristian Demokratik i saj dhe partia e saj motër, Bashkësia Bamirëse e Krishtere Sociale, u detyruan të zhvillonin bisedime të zgjatura koalicioni me Demokratët e Lirë Demokratë dhe të Gjelbërt, secila prej të cilëve sjell një axhendë të ndryshme dhe vizion të Evropës në tryezë.

Edhe në skenarin më të mirë, koalicioni i dyshuar dukej i gatshëm të mbante qasjen e ngushtë dhe të sigurtë që ka mbizotëruar për pothuajse dy vjet. Por gjërat janë më të këqija se ajo: bisedimet e koalicionit kanë rënë, duke sfungjeruar Gjermaninë dhe Evropën për një periudhë të gjatë pasigurie. Në mungesë të një emergjence të vërtetë që do të nxisë veprimin gjerman, BE përballet me një perspektivë shumë reale për të mbetur në një model mbajtës – një rezultat që blloku i vështirë mund të përballojë pa probleme.

Për të qenë të sigurtë, zgjedhjet e befasishme të Emmanuel Macron, si presidenti i Francës, kanë shpresa që një bos i rilindur franko-gjerman mund të mbushë projektin e panjohur evropian me shumë të nevojshme. Por, ndërsa Macron është duke thënë të gjitha gjërat e duhura dhe ka vizion, Franca nuk mund të përparojë një vizion të guximshëm për Europën më vete, veçanërisht pasi ajo gjithashtu ndjek reformat vitale në vend. Gjermania mbetet partnerja evropiane .

BE nuk është asgjë pa Gjermaninë. Kjo është arsyeja pse Evropa nuk mund të përballojë thjesht të presë përreth, duke shpresuar që Gjermania të vendosë papritur të rifillojë udhëheqjen. Në vend të kësaj, duhet të merret me çështjen gjermane, ashtu siç bëri pas Luftës së Dytë Botërore, duke punuar në mënyrë aktive për të rifunksionuar vendin në projektin evropian.

Megjithatë, në ndërkohë, BE-ja duhet të bëjë ndryshime edhe më themelore. Deri në kohën kur një qeveri e re gjermane është në vend, BE do të përgatitet për zgjedhjet parlamentare të qershorit 2019 dhe përzgjedhjen e një Komisioni të ri Evropian. Kjo do të shkelë mund edhe më tej në rrugë.

Nëse BE nuk ndryshon qëndrimin e saj, ajo do të jetë e destinuar thjesht për të mbajtur frymën e saj nga një zgjedhje në tjetrën. Një fushatë e vazhdueshme nuk është mënyra për të ndërtuar një të ardhme më të mirë.

Artikulli paraprakAlbin Kurti: Tri fitoret në balotazh e vulosën 2017-ën si vit të Vetëvendosjes
Artikulli vijuesKatër kërcënimet strukturore të demokracisë amerikane