Ja si funksionon kanali i Panamasë (Video)

Zgjerimi i Kanalit të Panamasë nuk do të jetë gati për 100 vjetorin e saj më 15 gusht, siç shpresohet fillimisht nga autoritetet e kanalit.

Me qëllim që të përfundojë deri në qershor 2015, projekti u propozua në vitin 2006, filloi në 2007 dhe ka kushtuar deri tani 6.5 miliardë dollarë, njoftoi Newsweek.

Duke lidhur Oqeanin Atlantik me Oqeanin Paqësor, kanali aktualisht përdor flokët në të cilat uji rrjedh nga graviteti dhe ngre anijet 26 metra (85 feet) mbi nivelin e detit. Anijet pastaj mund të udhëtojnë nëpër liqene artificiale dhe kanale derisa të arrijnë një grup tjetër të flokëve që çojnë në det në anën tjetër.

Zgjerimi i kanalit do të shfaqë grupe të reja flokësh që do të lejojnë kanalin e gjatë 81 km për të akomoduar anije edhe më të mëdha.

Kyçi i ri do të jetë më i madh, por do të përdorë më pak ujë sesa ato ekzistuese. Pellgjet pranë tyre do të riciklojnë ujin nga flokët pasi ato të zbrazen dhe përdorin këtë ujë për të rimbushur pjesërisht flokët kur kalon një anije tjetër. Uji nga liqenet e kanalit do të përdoret gjithashtu për të mbushur flokët e rinj.

Kyçi i ri do të jetë në gjendje të trajtojë anijet që janë më të gjata, më të larta dhe më të gjera. Kapaciteti i ngarkesave per anije pothuajse do te trefishohet, nga kufiri aktual prej rreth 4,500 kontenieresh me kontejner te standarteve.

Këto ndryshime do ta bëjnë Kanalin e Panamasë më konkurrues me rrugën alternative të Kanalit të Suezit, e cila aktualisht mund të strehojë anije shumë më të mëdha

Panama filloi të veprojë në vitin 1914. Ajo kushtoi rreth 420 milionë dollarë dhe zgjati 40 vjet./Kumti.com

Artikulli paraprakNorvegjia po e ndërton tunelin e parë në botë për anije duke e shpuar një gadishull shkëmbor(Video)
Artikulli vijuesVideo mahnitëse nga këta punëtor të dalluar (Video)