Si funksionon truri krijues

Shkencëtarët e Kembrixhit kanë identifikuar fusha specifike në tru ku kanë gjetur tre rrjete të ndryshme të neuroneve që punojnë në një mënyrë veçanërisht të integruar.

Nuk është e lehtë të kemi një tru krijues dhe në fakt nuk është dhuratë për të gjithë.

Për të marrë ide të reja dhe të papritura, fusha të veçanta të tre rrjeteve të ndryshme të neuroneve duhet të punojnë në mënyrë të integruar. Këto tre rrjete janë: Rrjeti i modalitetit të paracaktuar, Rrjeti i Kontrollit Ekzekutiv dhe Rrjeti i Saliencës, ku secila prej tyre luan një rol të veçantë në procesin krijues.

E para, e përfaqësuar mbi të gjitha nga lëvorja e pasme e trurit, gjeneron ide të reja duke peshkuar në kujtesë dhe duke bërë simulime mendore; e dyta, e përfaqësuar nga lëvoroja parazgjedhore , zgjedh idetë më të mira dhe i dërgon ato në rrjetin e ardhshëm, i treti, i përfaqësuar nga ana e majtë anësore, vlerëson dhe përpunon idenë përfundimtare.

Studimi

Një analizë e detajuar neurobiologjike e procesit krijues është rezultat i hulumtimit të kryer nga një grup psikologësh njohës të udhëhequr nga Profesor Roger Beaty i Departamentit të Psikologjisë në Universitetin e Harvardit në Kembrixh.

Studiuesit i nënshtruan 163 subjekte në rezonancë funksionale magnetike, të rekrutuar për krijimtarinë e tyre të fortë në fusha të ndryshme artistike ose shkencore, ashtu siç bënë një detyrë që kërkonte përdorimin e aftësive kreative dhe në veçanti përdorimin e të ashtuquajturit të menduarit ndryshe.

Një lloj mendimi veçanërisht i dobishëm për gjetjen e zgjidhjeve të reja, për shembull nëpërmjet shpikjes së përdorimeve të papritura të objekteve të përbashkëta. Përkundrazi, ata që nuk përdorin mendime të ndryshme, kanë tendencë të bien në përgjigjet e mësuara më parë, nga të cilat arrijnë të largohen me vështirësi.

Perspektivat

“Kreativiteti mbetet një ndërthurje komplekse që ende do të kërkojë shumë kërkime për të zbuluar manifestimet e shumta në tru,” thonë autorët e studimit.

“Në kundërshtim me atë që ka ndodhur për disa aspekte specifike të njohjes që kanë qenë të besueshme në rajone të caktuara të trurit, kreativiteti është ndoshta produkt i mekanizmave komplekse nervore që përfshijnë tërë trurin. Pra, përveç përpjekjes për t’iu përgjigjur pyetjeve klasike se ku krijimi krijohet në tru, një drejtim premtues i hulumtimeve të ardhshme do të fokusohet në mënyrën se si mendon tërë truri në mënyrë krijuese “. Duke identifikuar qartë disa rrjete të neuroneve që përfshihen përfundimisht në të menduarit krijues, është një hap i rëndësishëm drejt kuptimit të një prej funksioneve më të larta mendore, si kreativiteti, i cili është një veçori veçanërisht dalluese e njeriut. Mendimi shkon tashmë se si, të identifikohen saktësisht shtigjet e ndryshme neurobiologjike të krijimtarisë, do të jetë e mundur të stimulohen ato, në mënyrë që të gjenerohen ide gjithnjë e më inovative dhe spektakolare./GazetaFjala

Artikulli paraprakMASHT-i synon profilizimin e mësimdhënësve
Artikulli vijues3100 biznese të reja të regjistruara në veri