Ushqyerja e refugjatëve të Myanmarit

Kequshqyerja po rritet midis muslimanëve Rohingya që u larguan nga dhuna në Mianmar për siguri në Bangladeshin fqinj. Me thellimin e dëshpërimit në kampet e refugjatëve, vetëm shpërndarja e shpejtë e ndihmës ushqimore dhe burimeve të tjera mund të sigurojë që pandershmëria e zhvendosjes nuk çon në vuajtje edhe më të madhe njerëzore.

Kampi i refugjatëve Rohingya në qytetin port të Bangladeshit të Boksit të Cox është një det i çatisë metalike deri sa syri mund të shohë, duke shkëlqen nën një diell të pandërprerë. Mohammed, një banor 60-vjeçar, më përshëndet nga shtëpia e tij e re dhe më falënderon në rrudha pa frymë për mbështetjen tonë. Ai vuan nga një sëmundje e laringut, e cila lehtë mund të trajtohet me një operacion që ai nuk mund të përballojë. Por ai është thjesht mirënjohës që jeton i gjallë dhe larg nga tortura dhe mjerimi që la pas në Mianmar.

Ashtu si shumë prej atyre që iknin nga Myanmar, Muhamedi eci pesë ditë për të arritur në Bangladesh. Mjerisht, vështirësia e tij është vetëm fillimi. Ashtu si dhjetëra mijëra që hudhen këtu për sigurinë, ai ka një jetë për fëmijët dhe nipërit e mbesat e saj në një shpat baltë e të padëshiruar. Ajo që familja e tij ha varet nga të tjerët, duke përfshirë ushqimin që sigurohen nga kolegët e mi në Programin Botëror të Ushqimit.
WFP është duke përmbushur nevojat urgjente të ushqimit për gati 700,000 Rohingya, duke furnizuar me biskota të pasura me lëndë ushqyese për të sapoardhurit dhe duke ushqyer banorët e regjistruar me shpërndarje të rregullta të orizit, vajit vegjetal dhe thjerrëzave. Ne gjithashtu po sigurojmë ushqime të nxehta nëpër kuzhina komunitare dhe dërgojmë ushqim plotësues tek gratë shtatzëna, nënat me gji dhe fëmijët e vegjël.1
Rohingya këtu janë të sigurt nga persekutimi, por kërcënimi i sëmundjes dhe kequshqyerja i ndjek. Këtë e përkujtojmë çdo ditë, ndërsa ne kampojmë kampin për të kontrolluar familjet që marrin mbështetje nga WFP. Sytë e fëmijëve të vegjël që luajnë zbathur në ujë të ndyrë, ose që vërtiten në lumenj që rrjedhin me mbeturina njerëzore, janë të kudogjendura. Fushata për ndërtimin e higjenës janë duke u zhvilluar, por shumë më tepër është e nevojshme për të zvogëluar rrezikun e shpërthimeve të sëmundjes së ujit.

Ndërsa numri i refugjatëve rritet çdo ditë, rastet e kequshqyerjes, sidomos në mesin e nënave dhe fëmijëve të vegjël, po rriten. Gjetjet paraprake nga një vlerësim i përbashkët ushqimor tregojnë se një në katër fëmijë është kequshqyer, dhe refugjatët janë të dëshpëruar kur kalojnë kufirin.

Normat e kequshqyerjes ishin tashmë të larta në gjendjen e Veriut të Rakhinë para se Rohingya të ikte. Fatkeqësisht, shëndeti i të zhvendosurve është përkeqësuar edhe më tej, për shkak të vështirësive të udhëtimit të tyre dhe kushteve në të cilat ata tani jetojnë.
Për të parandaluar kequshqyerjen, bashkësia ndërkombëtare ka nevojë për më shumë burime dhe më shumë fonde në shumë sektorë. Në fillim të tetorit, WFP bëri thirrje për një ndihmë urgjente prej 77 milionë dollarësh. Kjo lutje ende qëndron, dhe me thellësinë e vuajtjeve në rritje, nevoja për burime rritet gjatë ditës.

Por vetëm ndihma për ushqim nuk mjafton për të kapërcyer këtë krizë. Higjiena e dobët dhe uji i pijshëm i pasigurt mund të dëmtojnë lehtë shëndetin. Sot, më shumë se gjysma e të sapoardhurve na tregojnë se fëmijët e tyre tashmë vuajnë nga diarreja. Kur kushtet janë aq të tmerrshme sa janë këtu, ushqimet emergjente janë vetëm hapi i parë. Sapo të trajtohen uria e menjëhershme e urisë, refugjatët kanë nevojë për ndihmë për reinventimin e dietave me ushqime të freskëta me burime të ndryshme në vend.

Për këtë qëllim, WFP po kërkon të zgjerojë programin elektronik të kuponave, një kartë të parave që lejon familjet të zgjedhin nga 19 artikuj ushqimor në tregun lokal, duke përfshirë hudhër, zarzavate, qepë dhe chilies. Ne gjithashtu po planifikojmë të krijojmë një program e-vauçeri për refugjatët e rinj në fillim të vitit 2018. Këto iniciativa do t’u japin mundësi refugjatëve të bëjnë zgjedhje të tyre dhe të blejnë ushqime ushqimore në baza të rregullta, duke përkrahur bizneset lokale.

Luftimi i kequshqyerjes nënkupton edhe lundrimin e realiteteve shoqërore të jetës së kampit. Shpesh është e lehtë për të matur kequshqyerjen midis grave dhe fëmijëve duke i vizituar ato në strehëzat e tyre. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gratë pa familje të gjata, ose ata që bashkëshortët e tyre mund të mos i miratojnë ata që vizitojnë vetëm qendrën shëndetësore.

Duke ecur në kampe me baltë, të ndezur dimly gjithashtu mund të jetë e rrezikshme. Por, ndërsa stafi ynë do të shkojë në kasolle për të ndihmuar njerëzit të gjejnë qendrat e shpërndarjes së ushqimit dhe të ushqyerit, ne luftojmë për të arritur të gjithë.
Kur njerëzit filluan të vinin në Bazar të Cox në fund të gushtit, gjatë festës së Eidit, banorët treguan bujari të pafund. Stafi ynë dëgjoi histori të panumërta të vendasve që ndanin ushqimin e veçantë që kishin përgatitur për festimet me të sapoardhurit e uritur. Vendorët këtu nuk janë të huaj për vizitorët. 120 kilometrat magjike të plazhit natyror tërheqin mijëra pushues çdo vit. Refugjatët gjithashtu po mbërrijnë për dekada, duke ikur nga periudhat e mëparshme të dhunës në Mianmar.

Për fat të keq, Eidi dhe çdo ushqim i tepërt tani janë kujtime të largëta. Shumë vendorë janë peshkatarë ose fermerë orizish dhe burimet e tyre janë shtrirë për të ndarë tokën, tregjet dhe rrugët e tyre me fluksin masiv të refugjatëve.

Për të zvogëluar potencialin për tension midis refugjatëve dhe ushtrive të tyre, përpjekjet për ndihmë ndërkombëtare duhet të synojnë të dy komunitetet. Përveç përmbushjes së nevojave më themelore të refugjatëve, WFP po zgjeron aktivitetet e saj për ushqimin, ushqimin dhe aktivitetet e jetesës në komunitetet pritëse.

Përkundër rrethanave të tmerrshme, njerëzit që kam takuar në kampe janë jashtëzakonisht elastike. Fëmijët bëjnë lodra nga çfarëdo që ata gjejnë. Gratë ndërhyjnë me kujdes në polet e bambu në mure për strehëzat e tyre. Dhe kudo që shikoj, burrat, gratë dhe fëmijët – pavarësisht se peshohen nga ngarkesat e tyre të përditshme, që mbajnë ushqim dhe dru zjarri – po ndërmarrin hapa të vegjël për të përmirësuar jetën e tyre.

Vendosmëria e vendosur për ta bërë nesër më mirë se dje është përulësi. Roli i WFP dhe bashkësisë ndërkombëtare që mbështesin autoritetet e Bangladeshit është të lehtësojë vështirësitë e Rohingya sot dhe të shtyjnë për zgjidhje që i ndihmojnë ata të realizojnë aspiratat e tyre nesër./Kumti.com

/Michael Dunford është Koordinator i Emergjencave të Programit të Ushqimit Botëror në Bazarin e Cox, Bangladesh./

Artikulli paraprakShenjat e ndërhyrjes ruse në referendumin ‘Brexit
Artikulli vijuesJoshja populiste e Arabisë Saudite