10 tipare dalluese të sistemit arsimor japonez që e bënë këtij kombi t’ia ketë zili e gjithë bota

Njerëzit japonezë janë të njohur për inteligjencën e tyre, shëndet të fortë, mirësjellje dhe mirëqenie. Por pse ky komb është aq unik dhe i ndryshëm nga pjesa tjetër e botës? Ne Kumti duket se kemi gjetur përgjigjen: ata kanë një sistem edukimi tepër të freskët!

Mënyrat para dijes.

Në shkollat japoneze, studentët nuk marrin asnjë provim derisa të arrijnë në klasën e katërt (mosha 10 vjeçare). Ata thjesht marrin teste të vogla. Besohet se qëllimi për 3 vitet e para të shkollës nuk është të gjykojë njohurinë ose të nxënit e fëmijës, por të krijojë sjellje të mira dhe të zhvillojë karakterin e tyre. Fëmijët mësohen të respektojnë njerëzit e tjerë dhe të jenë të butë ndaj kafshëve dhe natyrës. Ata gjithashtu mësojnë se si të jenë bujarë, dhembshur dhe të përulur. Përveç kësaj, fëmijët u mësohen cilësive si zhavor, vetëkontroll dhe drejtësi.

Viti akademik fillon më 1 prill.

 

Ndërsa shumica e shkollave dhe universiteteve në botë fillojnë vitin e tyre akademik në shtator apo tetor, në Japoni është prilli që shënon fillimin e kalendarit akademik dhe të biznesit. Dita e parë e shkollës shpesh përputhet me një nga fenomenet më të bukura natyrore – koha e lulëzimit të qershisë. Viti akademik ndahet në 3 tremujorë: 1 prill – 20 korrik, 1 shtator – 26 dhjetor dhe 7 janar – 25 mars. Studentët japonezë marrin 6 javë pushime gjatë verës. Ata gjithashtu kanë pushime dy javore në dimër dhe në pranverë.

Shumica e shkollave japoneze nuk punësojnë pastrues. Nxënësit pastrojnë vetë shkollën.

Në shkollat japoneze, studentët duhet të pastrojnë klasat, kafeteritë, dhe madje edhe tualetet të gjitha vetë. Kur pastrohen, nxënësit ndahen në grupe të vogla dhe detyrat e caktuara që rrotullohen gjatë gjithë vitit. Sistemi arsimor japonez beson se duke i kërkuar nxënësve të pastrohen pas tyre i mëson ata të punojnë në një ekip dhe të ndihmojnë njëri-tjetrin. Përveç kësaj, duke shpenzuar kohën dhe përpjekjet e veta, duke pastruar, pastruar dhe fshirur, fëmijët i bëjnë fëmijët të respektojnë punën e tyre dhe punën e të tjerëve.

Në shkollat japoneze, dreka shkollore ofrohet në një menu të standardizuar dhe ngrohet në klasë.

Sistemi arsimor japonez bën çmos për të siguruar që studentët të hanë ushqime të shëndetshme dhe të balancuara. Në shkollat fillore dhe të mesme publike, dreka për studentët është gatuar sipas një menu të standardizuar të zhvilluar jo vetëm nga kuzhinierë të kualifikuar, por edhe nga profesionistë të kujdesit shëndetësor. Të gjithë shokët e klasës hanë në klasën e tyre bashkë me mësuesin. Kjo ndihmon në ndërtimin e marrëdhënieve pozitive mësues-nxënës.

Seminaret pas shkollës janë shumë popullore në Japoni.

 

Për të hyrë në një shkollë të mesme të mirë, shumica e studentëve japonezë hyjnë në një shkollë përgatitore ose marrin pjesë në punëtoritë private pas shkollës. Klasat në këto shkolla mbahen në mbrëmje. Duke parë grupet e fëmijëve të vegjël që kthehen nga kurset e tyre jashtëmësimore në fund të mbrëmjes janë të zakonshme në Japoni. Studentët japonezë kanë një ditë 8-orëshe të shkollës, por pavarësisht nga ajo që studiojnë edhe gjatë pushimeve dhe gjatë fundjavave. Nuk është çudi që studentët në këtë vend pothuajse kurrë nuk përsërisin notat në shkollën fillore, të mesme të ulët apo të mesme

Përveç lëndëve tradicionale, studentët japonezë gjithashtu mësojnë kaligrafi dhe poezi japoneze.

Kaligrafi japonez, ose Shodo, përfshin zhytjen e një furçë bambu në ngjyrë dhe duke e përdorur atë për të shkruar hieroglife në letër orizi. Për njerëzit japonezë, Shodo është një art që nuk është më pak popullor sesa piktura tradicionale. Haiku, nga ana tjetër, është një formë e poezisë që përdor shprehje të thjeshta për të përcjellë emocione të thella për lexuesit. Të dyja klasat u mësojnë fëmijëve të respektojnë kulturën e tyre dhe traditat shekullore.

Pothuajse të gjithë studentët duhet të veshin një uniformë shkollore.

 

Pothuajse të gjitha shkollat e mesme kërkojnë që nxënësit e tyre të veshin uniformat e shkollës. Ndërsa disa shkolla kanë veshjen e tyre, uniforma tradicionale e shkollës japoneze përbëhet nga një stil ushtarak për djemtë dhe një veshje marinar për vajzat. Politika uniforme synon të heqë barrierat shoqërore midis nxënësve dhe t’i bëjë ato në një gjendje pune. Përveç kësaj, veshja e uniformës së shkollës ndihmon për të nxitur një ndjenjë të bashkësisë mes fëmijëve.

Shkalla e ndjekjes së shkollës në Japoni është rreth 99.99%.

 

Ndoshta të gjithë ne kemi luajtur të paktën një herë në jetën tonë. Megjithatë, studentët japonezë nuk i kalojnë mësimet, as nuk vijnë vonë për në shkollë. Për më tepër, rreth 91% e nxënësve në Japoni raportojnë se ata kurrë, ose vetëm në disa klasa, nuk e morën parasysh atë që mësoi pedagogu. Sa vende të tjera mund të mburren me statistika të tilla?

Një test i vetëm vendos të ardhmen e studentëve.

 

Në fund të shkollës së mesme, studentët japonezë duhet të marrin një provim shumë të rëndësishëm që vendos të ardhmen e tyre. Një student mund të zgjedhë një kolegj, të cilin ata dëshirojnë të shkojnë, dhe ky kolegj ka një kërkesë të caktuar. Nëse një student nuk e arrin atë pikë, ndoshta nuk shkojnë në kolegj. Konkursi është shumë i lartë – vetëm 76% e të diplomuarve vazhdojnë shkollimin pas shkollës së mesme. Nuk është çudi që periudha e përgatitjes për hyrje në institucionet e arsimit të lartë është mbiquajtur ‘ferri i ekzaminimit’.

Vitet e kolegjit janë festat më të mira në jetën e një personi

Pasi kaluan nëpër “ferrin e provimeve”, studentët japonezë zakonisht marrin një pushim të vogël. Në këtë vend, kolegji konsiderohet shpesh si vitet më të mira të jetës së një personi. Ndonjëherë, njerëzit japonezë e quajnë këtë periudhë një “pushim” para se të punojnë./Kumti.com

Artikulli paraprakSi krijohen gurët në veshka (Video)
Artikulli vijuesÇfarë është komunizmi?